Celozrnné těstoviny v česnekovo-květákové omáčce s chřestem, houbami a mozzarellou
Jedna z nejlepších omáček na těstoviny, jakou znám. Tato česnekovo-květáková omáčka ve spojení s celozrnnými těstovinami a chutnou dušenou zeleninou, mozzarellou a cherry rajčaty je úplné nebíčko v pusince. Určitě tento zdravý recept vyzkoušejte, ať už k obědu nebo k večeři. Má skvělé nutriční hodnoty - hodně bílkovin a vlákniny a zároveň málo kalorií a tuků. Pochutnají si nejen vegetariáni, ale také každý milovník zdravého životního stylu.
Příprava takového fit oběda není ani vůbec složitá. Připravíme květákovou omáčku, uvaříme těstoviny a podusíme zeleninu. Vše spolu smícháme a dobrota je na světě. Nezabere vám to ani hodinu, zato jídlo zmizí za pár minut.
Chřest obsahuje množství minerálů a vitamínů, má protizánětlivé účinky, pomáhá trávení a je skvělým zdrojem vitaminu A, B, C, E, K, mědi, fosforu, selenu, magnézia a vlákniny. Květák je stejně bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a obsahuje také hodně vlákniny, která podporuje trávení. Spojením těchto kvalitních surovin dostanete výživné a nutričně hodnotné jídlo. Zdravě se stravovat skutečně není tak složité.
Vyzkoušejte tento zdravý recept na těstoviny s květákovou omáčkou. Pevně věřím, že si je zamilujete.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 400 g celozrnných těstovin (doporučuji tyto)
- 400 g žampionů
- 250 g zeleného chřestu
- 1 cibule
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 200 g čerstvé mozzarelly
- 100 g cherry rajčat
- na omáčku:
- 1 středně velký květák
- 8 stroužků česneku
- 100g strouhaného parmezánu
- 150 ml vody
- 1 ČL mořské soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Než začneme s přípravou jídla, upečeme česnek. Díky tomuto kroku získá jídlo zcela nový rozměr chutí.
- Česnekové stroužky vložíme do alobalu (nejlépe v celku), polijeme je lžičkou olivového oleje, alobal zavřeme a pečeme 30 minut při 200 stupních.
- Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na menší kusy.
- Kousky květáku necháme vařit ve vroucí vodě po dobu 10 minut.
- Uvařený květák přecedíme (150 ml vody uchováme) a vložíme do mixéru spolu se 150 ml vody, v níž se květák vařil.
- Do mixéru přidáme mořskou sůl, pepř, upečený česnek zbavený slupky, parmazán a směs rozmixujeme dohladka.
- Po rozmixování, omáčku ochutnáme a v případě potřeby dochutíme podle vlastní chuti.
- Těstoviny uvaříme ve vroucí vodě doměkka.
- Ve větší pánvi osmahneme na rozpáleném olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na menší kousky nakrájené žampiony, chřest a zeleninu podusíme doměkka, přičemž ji můžeme v případě potřeby podlévat.
- Uvařené těstoviny přecedíme, smícháme s květákovou omáčkou, podušenou zeleninou, cherry rajčaty a nadrobno nakrájenou mozzarellou.
- Podáváme teplé.
- Dobrou chuť :)
Čas přípravy | 55 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 616 KCal | |
Sacharidy | 75 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bílkoviny | 32 g | |
Tuky | 16 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyObědy a večeřeBez ořechůZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!