Chřestové rizoto s citronem a medvědím česnekem
Tento veganský recept na rizoto jistě potěší i nevegany, kteří mají pro změnu chuť na něco lehčího a bezmasého. Chřestové rizoto s citronem a medvědím česnekem vás příjemně překvapí úžasnou směsí chutí a zdravých ingrediencí. Je nutričně hodnotné a poměrně nízkokalorické. Recept si určitě uložte, během chřestové sezóny ho doporučuji vyzkoušet.
Rizoto můžete během sezóny připravit s medvědím česnekem, mimo sezónu klidně použijte lístky bazalky, kopr či pažitku. Jako základ tohoto rizota jsem použila jasmínovou rýži SOS Jasmine, která ho neskutečně provoní a dodá mu chuť, která v kombinaci s chřestem a citronem úžasně vynikne. Těšit se můžete také na bohatou chuť česneku. Namísto parmazánu, který se běžně na rizoto používá, si pomůžeme lahůdkovým droždím, které rizotu dodá podobnou chuť jako parmazán. Pokud jím zrovna nedisponujete, klidně ho můžete vynechat, případně nahradit parmazánem.
Tip: Toto chřestové rizoto můžete podávat samostatně, nebo s kuřecím masem, kousky tofu nebo s opečenou hlívou ústřičnou. Já ji obvykle nakrájím na kousky, orestuji na lžičce olivového oleje se sójovou omáčkou, případně ještě přidám mletý pepř nebo chilli.
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 400 g zeleného chřestu
- 1 citron (šťáva + kůra)
- 1 červená cibule
- 2 PL olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 200 g rýže SOS jasmínová
- cca 600 ml zeleninového vývaru (nebo voda s naturálním bujonem)
- menší hrst lístků medvědího česneku (nebo jiné bylinky)
- 100 g baby špenátu
- 2 PL lahůdkového droždí
- 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě namletého pepře
- kousky chilli (volitelné)
- jarní cibulka na ozdobu (volitelné)
Postup
- V hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata.
- Přidáme prolisované stroužky česneku, propláchnutou rýži, dvě minuty ji mícháme a poté rýži zalijeme trochou zeleninového vývaru, aby rýži pokryl. Znovu chvíli mícháme a přilijeme zbytek vývaru.
- Rizoto vaříme odkryté přibližně 10 minut, poté do hrnce přidáme na kolečka nakrájený chřest, baby špenát, citronovou šťávu a kůru, nasekaný medvědí česnek (nebo jiné bylinky), koření, sůl a lahůdkové droždí.
- Rizoto dobře promícháme a vaříme na slabém ohni ještě přibližně 10 minut. Pokud se rýže začíná chytat ke dnu hrnce, přidáme ještě trochu vody – aby bylo rizoto krémové, ale nepřipalovalo se.
- Po 10 minutách by mělo být rizoto krémové a chřest změklý.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 378 KCal | |
Sacharidy | 61 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 13 g | |
Tuky | 8 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkotučnéVegetariánskéBez laktózyBez vajecOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeřeDietní recepty s rýží na hubnutíZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!