Cizrnové kari s batáty v kokosovém mléce
Pokud hledáte inspiraci na zdravý, výživný oběd s cizrnou a vysokým obsahem vitamínů i minerálů - a možná i s nádechem exotiky na osvěžení jídelníčku, vyzkoušejte toto cizrnové kari s batáty v kokosovém mléce. Zachutnalo u nás úplně každému, kdo ho ochutnal. Připravte si toto zdravé jídlo také a přesvědčte se o tom, že i bezmasé a veganské jídlo může být opravdu chutné.
Základ receptu tvoří sladké brambory, cizrna a kokosové mléko. Jsou dochucené kořením, díky kterým získá jídlo orientální nádech. Jídlo je jednoduché, rychlé a plné živin. Cizrna bohatá na mikronutrienty dodá jídlu jemnou oříškovou příchuť a batáty ho osladí a podpoří dávkou vitamínu A, draslíku a vlákniny. Kokosové mléko v receptu hravě nahradí smetanu a navíc doplňuje dokonalou souhru chutí s ostatními surovinami v receptu.
Cizrnové kari s batáty v kokosovém mléce patří u nás doma mezi nejoblíbenější recepty, po kterém sáhnu v případě, že máme právě chuť na vynikající zdravé bezmasé jídlo s neobyčejnou chutí. Věřím, že pokud ho jednou vyzkoušíte, stane se pravidelnou součástí vašeho zdravého jídelníčku. Nejraději toto veganské jídlo podávám spolu s jáhlami, ale můžete si ho připravit i s quinoou, bulgurem, kuskusem nebo rýží.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 300 g uvařené cizrny (koupíte zde)
- 400 ml kokosového mléka (v plechovce, nejlépe light) (doporučuji tohle)
- 600 g podušených/upečených batátů
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 velká cibule
- 1-2 ČL kari koření (případně pasty) (doporučuji toto)
- 1 ČL garam masala (volitelné) (doporučuji toto)
- 1 ČL medu/javorového sirupu (můžete vynechat) (doporučuji tento)
- špetka mletého koriandru
- 1/2 ČL mořské soli
- voda (podle potřeby)
- Tipy na přílohy:
- jáhly (doporučuji tohle)
- rýže (doporučuji tuto)
- quinoa (doporučuji tuto)
- bulgur (doporučuji tento)
- kuskus (doporučuji tento)
Postup
- V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata.
- Přidáme koření, zamícháme a zalijeme kokosovým mlékem (i s jeho hustou částí).
- Přidáme uvařenou cizrnu, upečené a na malé kousky nakrájené sladké brambory, med nebo javorový sirup, osolíme a celou směs vaříme ještě 10 minut, přičemž ji občas promícháme a pokud je třeba, podlijeme trochou vody.
- Když má po 10 minutách omáčka požadovanou konzistenci, odstavíme pánev z plotýnky. V opačném případě ji zahustíme pomocí 1 lžičky škrobu rozpuštěného v nepatrném množství vody a necháme přejít varem.
- Jídlo podáváme teplé spolu se zvolenou oblohou.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 350 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bílkoviny | 9 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéBez laktózyBez vajecQuinoaOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeOběd a večeře se sladkými bramboramiBezvaječné recepty na oběd a večeřiZdravé recepty s kokosem bez cukruBezlepkové recepty s batátyDietní recepty s rýží na hubnutíBezlepkové recepty s quinoouZdravé vegan recepty s quinoouVeganské recepty s kuskusemZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!