Cizrnové těstoviny s veganskou houbovou omáčkou
Opět nevíte, co zdravého si připravit k večeři? Zkuste tyto fantastické cizrnové těstoviny s veganskou houbovou omáčkou. Pokud se příliš nekamarádíte s klasickou smetanou, tento recept musíte jednoznačně zkusit. Veganský recept na těstoviny s houbami si zamilujete na první ochutnání.
Samotná příprava tohoto receptu vám zabere necelých 25 minut, ale nezapomeňte si předtím namočit kešu ořechy do studené vody, aby získaly objem. Po rozmixování tak omáčku krásně zahustí a kromě toho ji i příjemně dochutí.
Do omáčky jsem přidala i lahůdkové droždí, které jí dodalo jemně parmazánovou chuť. Lahůdkové droždí je zejména cenným rostlinným zdrojem B vitamínů a také celé řady minerálních látek a stopových prvků.
Cizrnové těstoviny Sam Mills se mi s touto veganskou houbovou omáčkou zdály nejchutnější. Kromě chuti však musím vyzdvihnout i to, že díky nim se podařilo toto jídlo připravit bez lepku a navíc ve výživově hodnotnější podobě než s klasickými pšeničnými těstovinami. Cizrnové těstoviny jsou totiž vyrobeny ze 100% z cizrny, jde tedy o čistě luštěninovou potravinu.
Toto jídlo se prostě vyplatí vyzkoušet, mňam!
Ingredience
- 250 g cizrnových těstovin Sam Mills fusilli (koupíte zde)
- 500 g žampionů
- 1 cibule (bílá nebo červená)
- 1 PL olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 100 g kešu ořechů
- 250 ml sójové nebo rýžové smetany
- 100 ml vody
- 3 PL lahůdkového droždí (koupíte zde)
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL mletého pepře
- chilli kousky (volitelné)
Postup
- Kešu ořechy namočíme do studené vody na 2-3 hodiny. Potom je scedíme a propláchneme.
- Ve větším hrnci necháme vařit vodu, přidáme do ní 1/2 lžičky soli a následně v ní uvaříme cizrnové fusilli doměkka (přibližně 8 minut).
- Ve větší a hlubší pánvi si na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli spolu s prolisovanými stroužky česneku dosklovata.
- Potom přidáme umyté a nakrájené houby, které za občasného míchání restujeme na cibuli doměkka (přibližně 5 minut).
- Mezitím v mixéru rozmixujeme kešu ořechy spolu s rostlinnou smetanou, 100 ml vody a lahůdkovým droždím dohladka.
- Kešu omáčku následně přilijeme k hotovým houbám a necháme je spolu minutu přejít varem.
- Omáčku nakonec dosolíme s 1/4 ČL soli, dokořeníme čerstvě pomletým pepřem a můžeme přidat i chilli kousky.
- Uvařené a přecezené těstoviny podáváme s připravenou omáčkou.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 583 KCal | |
Sacharidy | 49 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bílkoviny | 28 g | |
Tuky | 27 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!