Dušená treska na citronovo-česnekové omáčce s celerovými hranolky
Pochutnejte si na této vynikající dušené tresce s citronovo-česnekovou omáčkou a pečenými celerovými hranolky. Jídlo má vysoký obsah bílkovin a na druhé straně nízký podíl sacharidů a kalorií. Navíc je bohaté na množství vitamínů a minerálů, a to zejména: vitamíny skupiny B, selen, fosfor, mangan, hořčík, niacin, kyselinu listovou a vitamíny E a A. Pro milovníky ryb je tento recept perfektním tipem na zdravý a dietní oběd nebo večeři.
Treska patří pro své chuťové vlastnosti k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatá na omega 3 mastné kyseliny. V případě, že tresku nemůžete sehnat, netrapte se, můžete ji jednoduše nahradit například lososem či místním druhem ryb.
Domácí celerové hranolky jako příloha zase hravě nahradí klasické bramborové hranolky - jsou dokonce pečené a nepotřebujete k nim ani velké množství oleje. Jídlo má tedy podstatně nižší kalorickou hodnotu a určitě se po něm budete cítit lehce a fit :)
Tato dušená treska s celerovými hranolky je vynikající a určitě ji doporučuji vyzkoušet.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- Na rybu:
- 600g tresky
- 2 PL másla
- 1 citron (šťáva + kůra)
- 2 stroužky česneku
- 1 PL hořčice
- 1-2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
- petrželka
- Na celerové hranolky:
- 1kg celeru
- 1 ČL mořské soli
- 1/2 ČL mleté papriky
- 1/2 ČL majoránky
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Celer očistíme a nakrájíme na tenčí hranolky.
- Ve velké misce připravíme marinádu na hranolky smícháním olivového oleje, koření a soli.
- Následně do misky přidáme nakrájené hranolky a důsledně je v marinádě obalíme.
- Hranolky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je 40 až 50 minut při 220 stupních dokřupava, přičemž je po 20 minutách otočíme na druhou stranu.
- Mezitím v hluboké pánvi připravíme tresku.
- Na rozpálené máslo přidáme prolisované stroužky česneku, hořčici, citronovou šťávu a kůru, sójovou omáčku a následně na pánev dáme tresku.
- Pánev zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minut na slabém plameni doměkka. V případě potřeby podlijeme trochou vody.
- Nakonec rybu posypeme petrželkou.
- Rybu servírujeme s upečenými celerovými hranolky, polité připravenou omáčkou a můžeme ji doplnit i o svěží salát.
- Dobrou chuť! :)
Čas přípravy | 65 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 368 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 50 g | |
Tuky | 12 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůLososZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeRecepty s lososem bez moukyLow carb recepty s lososemNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!