Dušené hovězí maso s kysaným zelím
Hovězí maso ve spojení s kyselým zelím je podle mě perfektní kombinace. A do toho kousky sušených švestek, to je lahoda. Připravte na oběd toto chutné dušené hovězí maso s kysaným zelím a pochutnejte si také.
Hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin, železa a zinku a obsahuje méně tuku v porovnání s vepřovým masem. Ve zdravém jídelníčku by tedy určitě nemělo čas od času chybět. Ve svých fit receptech používám netučné hovězí maso, například hovězí plátky, svíčkovou či kýtu. V tomto konkrétním receptu používám kýtu.
O zdravotních benefitech kysaného zelí snad netřeba ani mluvit. Vařené kysané zelí je lépe stravitelné a navzdory tepelnému zpracování si zachovává dostatečné množství vlákniny, vitamínů, minerálů a pomáhá ve střevech vytvořit správnou mikroflóru. Pozor však, pokud trpíte histaminovou intolerancí, v tom případě pro vás nebude tou nejlepší volbou.
Recept nabízí také slušné nutriční hodnoty, obsahuje pouze 290 kcal a 31 g bílkovin na porci. Jídlo můžete podávat buď samostatně, s celozrnným pečivem, domácím celozrnným knedlíkem či jinou oblíbenou přílohou.
Skvělý tip na zdravý víkendový oběd, co říkáte?
Ingredience
- 500g hovězího masa
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 800-900g kysaného zelí
- 2 PL avokádového/kokosového oleje (doporučuji tento)
- 50g sušených švestek
- 250g žampionů (volitelné)
- 2 PL červené papriky
- 1 ČL mletého pepře
- 1 ČL kmínu
- 1-2 ČL mořské soli
- 700ml vody
Postup
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji opražíme nadrobno nasekanou cibuli a česnek.
- Když cibule chytá hnědou barvu, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zamícháme.
- Maso okořeníme, osolíme a opékáme ještě zhruba 5 minut.
- Následně maso podlijeme 300 ml vody, přidáme k němu nasekané švestky, propláchnuté zelí a pokud chceme, přidáme i nakrájené žampiony.
- Všechno spolu dobře promícháme, hrnec přikryjeme a maso se zelím dusíme 30-40 minut.
- Občas ho zkontrolujeme, promícháme a pokud je potřeba, přilijeme trochu vody, aby se maso se zelím nepřipálilo.
- Hotové maso se zelím servírujeme buď samostatně nebo s opečeným celozrnným pečivem potřeným česnekem, případně s jinou oblohou.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 290 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 31 g | |
Tuky | 12 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízký obsah sacharidůBez laktózyBez vajecHovězí masoOběd a večeře bez moukyLow carb recepty na obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiLow carb recepty s hovězím masemFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!