ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Dušené hovězí maso s kysaným zelím

Dušené hovězí maso s kysaným zelím

Hovězí maso ve spojení s kyselým zelím je podle mě perfektní kombinace. A do toho kousky sušených švestek, to je lahoda. Připravte na oběd toto chutné dušené hovězí maso s kysaným zelím a pochutnejte si také.

Hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin, železa a zinku a obsahuje méně tuku v porovnání s vepřovým masem. Ve zdravém jídelníčku by tedy určitě nemělo čas od času chybět. Ve svých fit receptech používám netučné hovězí maso, například hovězí plátky, svíčkovou či kýtu. V tomto konkrétním receptu používám kýtu.

O zdravotních benefitech kysaného zelí snad netřeba ani mluvit. Vařené kysané zelí je lépe stravitelné a navzdory tepelnému zpracování si zachovává dostatečné množství vlákniny, vitamínů, minerálů a pomáhá ve střevech vytvořit správnou mikroflóru. Pozor však, pokud trpíte histaminovou intolerancí, v tom případě pro vás nebude tou nejlepší volbou.

Recept nabízí také slušné nutriční hodnoty, obsahuje pouze 290 kcal a 31 g bílkovin na porci. Jídlo můžete podávat buď samostatně, s celozrnným pečivem, domácím celozrnným knedlíkem či jinou oblíbenou přílohou.

Skvělý tip na zdravý víkendový oběd, co říkáte?

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 500g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 800-900g kysaného zelí
  • 2 PL avokádového/kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 50g sušených švestek
  • 250g žampionů (volitelné)
  • 2 PL červené papriky
  • 1 ČL mletého pepře
  • 1 ČL kmínu
  • 1-2 ČL mořské soli
  • 700ml vody
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji opražíme nadrobno nasekanou cibuli a česnek.
  2. Když cibule chytá hnědou barvu, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zamícháme.
  3. Maso okořeníme, osolíme a opékáme ještě zhruba 5 minut.
  4. Následně maso podlijeme 300 ml vody, přidáme k němu nasekané švestky, propláchnuté zelí a pokud chceme, přidáme i nakrájené žampiony.
  5. Všechno spolu dobře promícháme, hrnec přikryjeme a maso se zelím dusíme 30-40 minut.
  6. Občas ho zkontrolujeme, promícháme a pokud je potřeba, přilijeme trochu vody, aby se maso se zelím nepřipálilo.
  7. Hotové maso se zelím servírujeme buď samostatně nebo s opečeným celozrnným pečivem potřeným česnekem, případně s jinou oblohou.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy50 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal290 KCal
Sacharidy10 g
Vláknina6 g
Bílkoviny31 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu