Famózní zdravé cizrnové kostky
Recept na tyto zdravé cizrnové kostky, blondies, je skvělý pro všechny, kteří jsou na sladké, ale preferují zdravé alternativy. Rovněž je ideální pro všechny, kteří se nedokáží přimět k pojídání luštěnin. Cizrna je totiž velmi zdravá a v tomto jednoduchém sladkém receptu spolu s ovesnými vločkami hravě nahradí mouku. Přesvědčte se, jaké chutné dobroty se dají upéct i díky cizrně.
Tento zdravý zákusek z cizrny je bez mouky, cukru a vajec. Je slazený medem a velmi jednoduchý na přípravu. Podstatná část tuku byla v receptu nahrazena jablečným pyré, což činí tento cizrnový zákusek dietnější. Díky ovesným vločkám a cizrně je bohatší na vlákninu, vitamíny, minerály a má jemně oříškovou chuť. Vanilkový extrakt se zase postará o jeho lahodnou chuť s jemným, vanilkovým nádechem. Do těsta můžete podle chuti přimíchat kousky hořké čokolády, sušené ovoce nebo i oříšky. Pokud v těstě nahradíte med jiným sladidlem, můžete dezert jednoduše připravit ve veganské verzi.
Tyto zdravé cizrnové kostky jsem nazvala famózní, protože jsem je snědla téměř všechny na počkání. Takže doufám, že budou alespoň stejně chutnat i vám. Malá poznámka na závěr: tento zákusek chutná nejlépe další den, po odležení v chladničce.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 250 g cizrny (v suchém stavu) nebo 500g uvařené cizrny (koupíte zde)
- 1 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/4 HR neslazeného jablkového pyré
- 1-1,5 HR medu (doporučuji tento)
- 3 PL oleje (kokosový) (doporučuji tento)
- čokoládové kousky 70%+ (podle chuti)
- rozinky/sušené ovoce/oříšky (volitelné)
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL jedlé sody
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/8 ČL mořské soli
Postup
- Ovesné vločky pomeleme nebo najemno rozmixujeme.
- Všechny ingredience kromě čokoládových kousků (případně sušeného ovoce a ořechů) smícháme dohromady v jedné míse.
- Těsto rozdělíme na dvě části (nebo i více) a rozmixujeme ji po částích v mixéru (ne velkém stojícím, protože na něj je hmota příliš suchá, ale v malém sekáčku potravin, který byste měli mít jako součást tyčového mixéru. Pokud nemáte, vyzkoušejte to s tyčovým mixérem).
- Když je celá hmota dokonale rozmixovaná dohladka, přimícháme do ní čokoládové kousky/případně i sušené ovoce a oříšky).
- Těsto nalijeme do menšího pekáče/zapékací mísy/dortové formy. Velikost formy zvolte podle toho, jak vysoký chcete koláč mít. Doporučuji ale, aby měl koláček tloušťku cca 3-4 cm, tehdy je nejchutnější.
- Koláč pečte na 180 stupních 35-40 minut (pohlídejte, aby se nespálil).
- Když je koláč hotový, vyndejte ho, nechejte vychladnout a dejte na noc do lednice!
- Nezapomeňte na to, po upečení je sice skvělý, ale druhý den je mnohem lepší.
- Skladujte v lednici.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 16 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 125 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 2 g | |
Tuky | 3 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VeganskéBez ořechůNízkotučné dezertyDezerty bez mlékaZdravé dezerty bez ořechůOvesné recepty bez laktózyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!