Fit houbový paprikáš s pohankovými noky
Pokud milujete houby, tak tento fit houbový paprikáš s pohankovými noky je jídlo jako stvořené pro vás. Vychutnejte si toto výborné bezmasé jídlo se slušným obsahem bílkovin, minerálů a vlákniny. Jistě si pochutnáte :)
Díky houbám a nutričně hodnotné pohankové mouce je toto jídlo skvělým zdrojem téměř celé škály mikronutrientů. Jedna porce jídla vám poskytne téměř 100 % doporučené denní dávky vitaminu D, mědi, riboflavinu, hořčíku či niacinu. Dále je ve vysokém množství zastoupena i kyselina listová, fosfor, železo, selen, vitamín B6 i thiamin. Houbový paprikáš zároveň není vůbec náročný na přípravu.
Fit houbový paprikáš doporučuji podávat spolu s pohankovými noky. V krajním případě je však můžete nahradit i za jakékoli těstoviny.
Tip: Houbový paprikáš můžete zahustit směsí mléka, smetany a trochou mouky či škrobu. Smetana a mléko může být klidně i rostlinného původu. A pokud vám náhodou omáčka v jídle nechybí, nemusíte paprikáš zahušťovat vůbec. Ušetříte tím i kalorie a tuk navíc - je to tedy jen na vás. V tomto receptu jsem použila mix žampionů a hlívy ústřičné. Pokud máte v zásobě i jiné čerstvé houby, klidně je můžete použít.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 1,5 kg hub (žampionů, hlívy ...) - může být i mix
- 200 ml sójové smetany (nebo smetany na vaření)
- 200 ml mléka
- 2 PL libovolné mouky nebo škrobu
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 3 PL mleté sladké papriky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- 1/4 ČL mletého kmínu
- Na pohankové noky:
- 350 g pohankové mouky (doporučuji tuto)
- 1/2 ČL soli
- 280-300 ml vody
Postup
- Ve větším hrnci na rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na plátky nakrájené houby a chvíli je na cibuli restujeme.
- Následně hrnec odstavíme z plamene, k houbám přidáme všechny koření, sůl, dobře promícháme a vrátíme na plotýnku.
- Houby dusíme přikryté po dobu 10 minut.
- Mezitím spolu smícháme všechny suroviny na pohankové noky. Pokud je náhodou těsto příliš husté, přidáme ještě trochu vody a pokud je řídké, přidáme více mouky.
- Těsto na noky následně naházíme pomocí cedníku na noky do vařící vody a noky vaříme na mírném plameni, dokud nevyplavou všechny napovrch - okolo 8 minut.
- Noky následně přecedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
- V menší misce nebo lahvi smícháme smetanu, mléko a 2 lžíce libovolné mouky či škrobu.
- Smetanovou směs vmícháme do hub. Za občasného míchání je vaříme ještě 10 minut.
- Uvařené noky podáváme přelité houbovou směsí.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 525 KCal | |
Sacharidy | 83 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bílkoviny | 22 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!