Fit mrkvové taštičky
Domácí mrkvové pečivo se švestkovou náplní je odjakživa mým oblíbeným. Tyto fit mrkvové taštičky představují poupravený recept na tradiční mrkvové taštičky plněné povidly. Díky přidané cizrnové a celozrnné mouce obsahují vyšší podíl bílkovin a vlákniny. Neobsahují žádný přidaný cukr ani ztužený tuk.
Recept je velmi jednoduchý a potěší i jeho příznivé nutriční hodnoty. Taštičky mají celkově nízký obsah tuku (pouze 3 g na 1 kus), jelikož většina tuku, který se dával do klasického receptu je v tomto receptu nahrazena jablkovým pyrém a banány. Povidla zase připravíme jednoduchým rozvařením sušených švestek a datlí, čímž pečivu přidáme na sladkosti, aniž jsme do něj museli přidávat jakýkoli cukr či med. A to je oproti klasickému receptu další obrovská výhoda - mají totiž nižší obsah sacharidů i kalorií.
V případě, že cizrnovou mouku doma nemáte, můžete ji nahradit celozrnnou moukou, jen ale dohlédněte na to, aby bylo těsto dostatečně husté konzistence, a dalo se snadno vyválet.
Vyzkoušejte moje fit mrkvové taštičky, například jako víkendovou snídani či svačinu do práce a školy.
Ingredience
- 2 banány
- 5 PL jablkového pyré
- 250g cizrnové mouky
- 320g celozrnné mouky (doporučuji tuto)
- 1 prášek do pečiva
- 2 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 250g mrkve
- na povidla:
- 50g sušených švestek
- 4 datle (doporučuji tyto)
- 3 PL vody
Postup
- Nejdříve připravíme povidla.
- Švestky, datle a vodu dáme do malého hrnce a necháme projít varem.
- Hmotu občas promícháme a pomačkáme vidličkou, aby se suroviny propojily do povidel..
- Když vznikne homogenní polopevná masa, povidla odstavíme z tepla a necháme vychladnout.
- V mixéru spolu rozmixujeme mrkev, banány a jablkové pyré a kokosový olej téměř dohladka.
- Hmotu následně nalijeme do misky, přidáme cizrnovou mouku, celozrnnou mouku, prášek do pečiva a vytvoříme těsto.
- Pokud se vám bude zdát těsto příliš měkké a táhlé, přidejte ještě trochu celozrnné mouky.
- Když je těsto hotové, po částech ho vyválíme do tenka, pokrájíme na čtverce a do každého středu nadávkujeme cca ½ lžičky povidel.
- Každý čtverec přeložíme na polovinu do trojúhelníku a vidličkou zatlačíme okraje.
- Mrkvové taštičky potom uložíme na papírem na pečení vyložený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25-33 minut (v závislosti od velikosti taštiček a výkonnosti trouby). Pokud je příliš připečete, budou tvrdší, proto je už po 20 minutách pečení pro jistotu zkontrolujte špejlí. Pokud na ní nezůstane těsto, taštičky jsou hotové.
- Nejlépe chutnají teplé, takže je dobré je před podáváním ohřát.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 15 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 182 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 3 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéVegetariánskéSnídaněZdravé dezertyBez laktózyBez vajecFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dezertyZdravé veganské dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahem vlákninyRecepty na fitness snack s vysokým obsahem bílkovinNízkotučný snackFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!