Fit segedínský guláš s knedlíkem z celozrnné mouky
Segedínský guláš patří mezi nejtradičnější recepty maďarské kuchyně. Originální recept je však dost těžký na žaludek a nemá ty nejpříznivější nutriční hodnoty. Já jsem ho tedy upravila do zdravější a dietnější podoby a velmi nám takto doma chutnal, proto se s vámi o tento recept musím podělit. Tento segedínský guláš si dokonce můžete dopřát i během diety.
Oproti klasice má tento můj poupravený segedínský guláš více bílkovin a vlákniny, a méně kalorií a tuku. Tradiční recept se připravuje z vepřového masa, avšak jelikož je příliš "tučné" a nepatří zrovna mezi nejzdravější druhy masa, já ho připravovala z krůtích prsou, ale klidně můžete použít i kuřecí prsa. Oba druhy masa jsou bohatá na bílkoviny a obsahují málo tuku.
Tento fitness segedínský guláš můžeme podávat s domácím knedlíkem z celozrnné mouky, který je jednodušší na přípravu, než si myslíte. Snad vás o tom přesvědčím. Na zahuštění omáčky použijte řecký jogurt s alespoň 3 a více % tuku, jinak se může srazit. I díky použitému řeckému jogurtu má tato verze segedínu vysoký obsah bílkovin.
Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento chutný fit segedínský guláš.
Ingredience
- 1kg kysaného zelí
- 700g krůtích prsou (případně kuřecích)
- 1 velká cibule
- bílý řecký jogurt (podle potřeby, ne nízkotučný)
- 1 ČL mletého pepře
- 1 PL mleté červené papriky
- 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- Knedlík:
- 500g celozrnné mouky (doporučuji tuto)
- 20g droždí
- 1 ČL medu (doporučuji tento)
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 300-400ml vlažné vody
- 1/2 ČL soli (doporučuji tuto)
Postup
- Jako první připravíme knedlíky.
- Z 200 ml vody, droždí a medu uděláme kvásek – necháme ho odležet cca 10 minut.
- Později ke kvásku přidáme mouku, zbytek vody, olej a sůl.
- Vypracujeme těsto, které se nelepí k míse ani k ruce.
- Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, které necháme vykynout na teplém místě (30-45 minut).
- Když vykynou, dáme je vařit na páru na 20-25 minut.
- Do hrnce na segedínský guláš dáme lžíci oleje a nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova.
- Přidáme na kostky nakrájené maso.
- Na chvíli odstavíme z ohně a přidáme mletou papriku a pepř.
- Pořádně promícháme a dáme zpět na oheň, přikryjeme a dusíme asi 20 minut.
- Občas promícháme a když se začíná maso připalovat, přidáme vodu podle potřeby (čím méně, tím lépe).
- Když je maso měkké, přidáme opláchnuté zelí a promícháme.
- Zelí s masem necháme dusit asi 10 minut.
- Když je zelí měkké, odstavíme hrnec z tepla.
- Před servírováním přimíchejte bílý řecký jogurt podle potřeby – zahustí a zjemní chuť, celkově bude výsledek lahodnější. Nepřimíchávejte ho dokud se guláš vaří – udělají se vám hrudky. Také nedoporučuji používat nízkotučný jogurt (ale 3% +).
Čas přípravy | 70 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 475 KCal | |
Sacharidy | 61 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bílkoviny | 33 g | |
Tuky | 7 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéBez vajecBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeřeObědy a večeře s kuřecím masemFitness recepty s kuřecím masemDietní recepty s kuřecím masem na hubnutíJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!