ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit segedínský guláš s knedlíkem z celozrnné mouky

Fit segedínský guláš s knedlíkem z celozrnné mouky

Segedínský guláš patří mezi nejtradičnější recepty maďarské kuchyně. Originální recept je však dost těžký na žaludek a nemá ty nejpříznivější nutriční hodnoty. Já jsem ho tedy upravila do zdravější a dietnější podoby a velmi nám takto doma chutnal, proto se s vámi o tento recept musím podělit. Tento segedínský guláš si dokonce můžete dopřát i během diety.

Oproti klasice má tento můj poupravený segedínský guláš více bílkovin a vlákniny, a méně kalorií a tuku. Tradiční recept se připravuje z vepřového masa, avšak jelikož je příliš "tučné" a nepatří zrovna mezi nejzdravější druhy masa, já ho připravovala z krůtích prsou, ale klidně můžete použít i kuřecí prsa. Oba druhy masa jsou bohatá na bílkoviny a obsahují málo tuku.

Tento fitness segedínský guláš můžeme podávat s domácím knedlíkem z celozrnné mouky, který je jednodušší na přípravu, než si myslíte. Snad vás o tom přesvědčím. Na zahuštění omáčky použijte řecký jogurt s alespoň 3 a více % tuku, jinak se může srazit. I díky použitému řeckému jogurtu má tato verze segedínu vysoký obsah bílkovin.

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento chutný fit segedínský guláš.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Jako první připravíme knedlíky.
  2. Z 200 ml vody, droždí a medu uděláme kvásek – necháme ho odležet cca 10 minut.
  3. Později ke kvásku přidáme mouku, zbytek vody, olej a sůl.
  4. Vypracujeme těsto, které se nelepí k míse ani k ruce.
  5. Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, které necháme vykynout na teplém místě (30-45 minut).
  6. Když vykynou, dáme je vařit na páru na 20-25 minut.
  7. Do hrnce na segedínský guláš dáme lžíci oleje a nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova.
  8. Přidáme na kostky nakrájené maso.
  9. Na chvíli odstavíme z ohně a přidáme mletou papriku a pepř.
  10. Pořádně promícháme a dáme zpět na oheň, přikryjeme a dusíme asi 20 minut.
  11. Občas promícháme a když se začíná maso připalovat, přidáme vodu podle potřeby (čím méně, tím lépe).
  12. Když je maso měkké, přidáme opláchnuté zelí a promícháme.
  13. Zelí s masem necháme dusit asi 10 minut.
  14. Když je zelí měkké, odstavíme hrnec z tepla.
  15. Před servírováním přimíchejte bílý řecký jogurt podle potřeby – zahustí a zjemní chuť, celkově bude výsledek lahodnější. Nepřimíchávejte ho dokud se guláš vaří – udělají se vám hrudky. Také nedoporučuji používat nízkotučný jogurt (ale 3% +).

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy70 minut
Vydatnost6 porcí
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal475 KCal
Sacharidy61 g
Vláknina15 g
Bílkoviny33 g
Tuky7 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu