Fit strouhaný jablkovo-tvarohový koláč
Jednoduchý fit špaldový strouhaný koláč s jablkovo-tvarohovou náplní. Téměř jako od babičky, jen nižším obsahem kcal, cukru a tuku.
Zdravé jablkové koláče patří zejména na podzim mezi mé nejoblíbenější a tento zdravý strouhaný jablečný koláč s tvarohem mezi nimi nesmí chybět. Pojďme se podívat na jeho výhody. Je jednoduchý na přípravu, bohatý na bílkoviny, vlákninu a jak jsem již zmínila, oproti klasickému strouhanému koláči obsahuje méně tuku, cukru a celkových kalorií. Na oslazení koláče můžete použít xylitol, díky tomu jej připravíte zcela bez cukru. Do jablečné náplně určitě přidejte i skořici, která se postará o jeho neodolatelnou vůni již během pečení.
Jemná tvarohovo-jablková náplň s křupavou drobenkou vás svou chutí úplně dostane. Koláč je perfektní jen tak samostatně, ale i ke kávě či čaji, na nedělní odpoledne.
Fit strouhaný jablkovo-tvarohový koláč patří mezi naše oblíbence, vyzkoušejte jej také.
Tip: Koláč můžete před pečením posypat ještě drcenými vlašskými ořechy, pro extra křupavost.
Ingredience
- na těsto:
- 200 g hladké špaldové mouky (doporučuji tuto)
- 40 g změklého kokosového oleje (doporučuji tento)
- 50 g xylitolu/třtinového cukru (doporučuji tento)
- 3-4 PL vody
- 2 žloutky
- na tvarohovou náplň:
- 500 g jemného tvarohu
- 2 bílky (případně 20 g pudinkového prášku nebo proteinu)
- 70 g xylitolu/třtinového cukru (doporučuji tento)
- 1 ČL vanilkového aroma (doporučuji tento)
- na jablkovou náplň:
- 5 menších jablek
- 1 PL medu (doporučuji tento)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1 PL pudinkového prášku/zlatého klasu
Postup
- Nejdříve v míse smícháme rukama všechny suroviny na těsto dohromady. Podle potřeby přidáváme vodu, aby bylo těsto pevné, ale zároveň se nedrobilo.
- Hotové těsto zakryjeme a následně jej odložíme na několik minut do lednice.
- Jablka nastrouháme najemno a necháme je mezitím odstát, aby pustily co nejvíce vody.
- V misce utřeme bílky do pěny a přimícháme k nim zbylé suroviny na tvarohovou náplň.
- Těsto vyndáme z lednice a nahrubo nastrouháme na struhadle.
- Polovinu nastrouhaného těsta rozložíme na dno formy vystlané pečícím papírem (o rozměrech zhruba 20x20 cm).
- Na spodní část těsta vylijeme tvarohovou náplň.
- Nastrouhaná jablka co nejvíce zbavíme šťávy a následně je smícháme s medem, skořicí a pudinkovým práškem.
- Jablka navrstvíme na tvarohovou náplň.
- Koláč posypeme zbylým nastrouhaným těstem a pečeme přibližně 35-40 minut při 180 stupních.
- Po dopečení necháme koláč vychladnout a doporučuji jej nakrájet a podávat až poté, co postojí několik hodin v ledničce.
Čas přípravy | 55 minut | |
Vydatnost | 9 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 248 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 11 g | |
Tuky | 7 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéZdravé dezertyVejceBez histaminuFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinDezerty s vysokým obsahem vlákninyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!