Fit strouhaný tvarohový koláč
Pokud hledáte recept na zdravý koláč s tvarohem a kakaovým těstem, určitě zkuste tento dokonalý fit strouhaný tvarohový koláč. Získá si vás svou jedinečnou chutí, vysokým obsahem bílkovin, ale i jednoduchostí přípravy.
Tento zdravý strouhaný tvarohový koláč má perfektní konzistenci, ale zároveň je jemný a šťavnatý. Základní suroviny, které v receptu použijeme jsou: tvaroh, špaldová mouka, vajíčka, protein a kakao. A právě díky proteinu a tvarohu se může koláč pochlubit vysokým obsahem bílkovin.
Na oslazení koláče doporučuji použít xylitol, ale pokud chcete, můžete jej vyměnit za klasický třtinový či trochu exotičtější kokosový cukr. Proteinový prášek lze v případě potřeby nahradit 40 g čokoládového pudinkového prášku a dosladit jej 2 lžícemi sladidla, vanilkový protein můžete nahradit vanilkovým pudinkovým práškem.
Tímto zákuskem z tvarohu jistě potěšíte i celou svoji rodinu či návštěvy. Dozdobte jej na talíři čerstvými jahodami či mátou a už mu opravdu nikdo neodolá.
Recept na zdravý a fit strouhaný tvarohový koláč je z knihy Fit sladkosti, od spoluautorky Diany Vidákové. Já jí za tento recept velmi děkuji, protože je úžasný a od té doby, co jsem koláč poprvé vyzkoušela, jej dělám opravdu velmi často. Z uvedených surovin uděláte 6 velkých kousků.
Ingredience
- Těsto:
- 2 vaječné žloutky
- 80 g kokosový olej/máslo (doporučuji tento)
- 40 g xylitol (případně kokosový/třtinový cukr) (doporučuji tento)
- 180 g celozrnná hladká špaldová mouka (doporučuji tuto)
- 2 PL holandské kakao
- 1/2 KL sody bikarbony
- 1 odměrka čokoládového proteinu (doporučuji tento)
- 2-3 PL vody
- Tvarohová náplň:
- 1 vaječný žloutek
- 3 vaječné bílky
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 odměrka vanilkového proteinu (doporučuji tento)
- vanilkové aroma (doporučuji tento)
- 1 ČL šťávy z citronu (nemusí být)
- 4 PL xylitol/stevie
Postup
- Těsto připravíme tak, že do mísy vložíme žloutky, kokosový olej nebo máslo pokojové teploty (dala jsem půl na půl, tzn. 40 g + 40 g), najemno rozmixovaný xylitol, špaldovou mouku, protein, jedlou sodu, kakao a vypracujeme těsto.
- Podle potřeby přidáváme vodu, dokud nevypracujeme nelepivé tuhé těsto.
- Těsto dáme minimálně na 30 minut do chladničky.
- Následně ho rozdělíme na dvě části.
- První část nastrouháme nahrubo na struhadle.
- Touto částí vyplníme dno formy vystlané pečícím papírem (o rozměrech zhruba 25x18 cm).
- Na spodní těsto navrstvíme náplň, kterou připravíme pomocí metličkového mixéru. Utřeme tvarohy spolu se žloutkem, proteinem, vanilkovým aroma, šťávou z citronu, sladidlem a na závěr do nádivky zlehka přimícháme sníh z vyšlehaných vaječných bílků.
- Druhou část těsta nastrouháme rovnoměrně na tvarohovou náplň a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut.
Čas přípravy | 70 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 373 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 18 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinZdravé dezertyVejceFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!