Fit šulánky z tvarohového těsta
Zbožňujete šulánky? Pak si určitě připravte tyto fit šulánky z tvarohového těsta s mákem. Na přípravu těsta budete potřebovat pouze 3 suroviny. Pojďte zavzpomínat na dětské časy a pochutnejte si na těchto chutných fit šuláncích s mákem.
Příprava šulánků z tvarohového těsta je jednodušší a rychlejší ve srovnání s receptem na šulánky z bramborového těsta. V tomto případě totiž nemusíme vařit a loupat brambory. Stačí spolu smíchat tvaroh, vejce a celozrnnou špaldovou mouku a můžeme se pustit rovnou do šulánků. Tvarohové šulánky jsou tedy určitě méně pracné a navíc obsahují mnohem více bílkovin z tvarohu.
Zkoušela jsem několik variací na tento recept, avšak tento u mě zabodoval nejvíce - šulánky totiž nebyly ani příliš měkké, ani se nerozpadávaly. Byly takové akorát. Ti, kteří si až tak nezakládají na skvělých nutričních hodnotách, mohou šulánky nakonec polít i rozpuštěným máslem. Mám je ráda i bez něj, vyzkoušejte také tuto verzi. Pokud náhodou nemáte rádi mák, můžete šulánky připravit s vaší oblíbenou posypkou. Klidně to může být i rozdrobený tvaroh či opečená celozrnná strouhanka. Díky máku jsou však tyto fit tvarohové šulánky nutričně výživné, obsahují vysoký podíl omega 3 mastných kyselin a také celou škálu vitamínů a minerálů.
Fit škubánky z tvarohového těsta si určitě oblíbíte :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 350 g jemného tvarohu
- 2 vejce
- 300 g celozrnné špaldové mouky (doporučuji tuto)
- na posypku:
- 90 g mletého máku
- 2-3 PL medu (případně práškového xylitolu) (doporučuji tento)
- 1 PL nastrouhané citronové kůry
- máslo (volitelné)
Postup
- Ve velkém hrnci necháme mírně osolenou vodu přivést k varu.
- V misce smícháme všechny suroviny na těsto dohromady. Těsto by mělo být pevné a husté.
- Z těsta vytvarujeme dva dlouhé válečky, které položíme na pomoučněný vál a následně z nich nožem odkrajujeme menší šulánky. Pokud se těsto příliš lepí, poprášíme jej trochou mouky.
- Nakrájené šulánky následně můžeme (nemusíme) vytvarovat rukama, abychom se zbavili hranatých okrajů.
- Hotové šulánky vložíme do vařící vody. Když všechny vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě 4 minuty.
- Následně šulánky přecedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
- V menší misce smícháme mletý mák s nastrouhanou citrónovou kůrou.
- Naservírované šulánky posypeme makovou směsí a osladíme je buď medem nebo práškovým xylitolem. Šulánky můžeme na závěr polít rozpuštěným máslem.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 661 KCal | |
Sacharidy | 81 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bílkoviny | 37 g | |
Tuky | 19 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyObědy a večeřeBez ořechůZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeZdravé dezerty bez ořechůFitness recepty s vejci a vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!