Jednoduchý salát z quinoy a brokolice
Máte doma zásobu brokolice a quinoy a hledáte inspiraci pro chutný recept? Zkuste tento jednoduchý salát z quinoy a brokolice, který si vás získá svojí vyváženou kombinací chutí. Tento teplý salát si můžete vychutnat samostatně, nebo jako přílohu k masu – ideální je ke kuřecímu, krůtímu či hovězímu. Spolu se nasládlým dresinkem z tahini je neskutečně výborný, pojďte ho zkusit!
U tohoto brokolicového salátu máte dvě možnosti - použít buď upečenou brokolici nebo syrovou brokolici bez tepelné úpravy. V druhém případě ušetříte více času při přípravě a těšit se můžete na dokonalou křupavost. Já osobně preferuji používat v salátech syrovou brokolici. Zkuste obě možnosti a uvidíte, co vám víc vyhovuje.
Dresink z tahini určitě nevynechte - je jedinečný a dokonale pasuje k ostatním surovinám v tomto salátu. Kromě tohoto salátu můžete dresink použít také jako omáčku k masitým jídlům.
Namísto quinoy můžete samozřejmě použít i jiné obiloviny, a to například jáhly, pohanku, bulgur či kuskus. Tento brokolicový salát s quinoou je bez lepku a obsahuje řadu mikronutrientů, jakož i hodnotnou dávku vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků.
Přeji vám dobrou chuť :)
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- Na salát:
- 1/2 hrnku (90 g) suché quinoy (doporučuji tuto)
- 1 hrnek (250 ml) vroucí vody
- 50 g nasekaných mandlí (doporučuji tyto)
- 500 g brokolice
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 40 g sušených brusinek
- sůl a čerstvě namletý pepř (podle chuti)
- Na dresink:
- 2 PL (30 g) tahini (doporučuji tuto tahini)
- 3 PL citronové šťávy
- 1 PL vody (případně víc)
- 2 ČL javorového sirupu (nebo medu) (doporučuji tento)
- sůl a čerstvě namletý pepř (podle chuti)
Postup
- Nejprve smícháme v menší misce všechny suroviny na dresink. Vodu přidáváme po lžících podle potřeby tak, abychom dostali požadovanou konzistenci dresinku.
- Hotový dresink dáme zatím do lednice.
- Brokolici omyjeme a rozebereme ji na růžičky.
- Rozložíme je na plech, pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem a dáme ji péct na 15 minut při 220 stupních.
- Quinou zalijeme v hrnci horkou vodou, lehce osolíme, přikryjeme a vaříme přibližně 15 minut, dokud nepohltí veškerou tekutinu.
- Upečenou brokolici můžeme nakrájet nadrobno a poté ji smíchat s uvařenou quinoou, nasekanými mandlemi a brusinkami.
- Salát nakonec pokapeme dresinkem a podáváme ideálně teplý.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 298 KCal | |
Sacharidy | 26 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 15 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeZdravé veganské salátyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!