Kakaový koláč s červenou řepou bez mouky
Koláče s červenou řepou začínají již delší dobu získávat na své popularitě. Není se čemu divit, jsou vynikající a šťavnaté. Mým nejoblíbenějším receptem na koláč s červenou řepou dosud je tento jemný, vláčný a samozřejmě i zdravý kakaový koláč s červenou řepou bez mouky, s minimem přidaného sladidla a tuku.
Červenou řepu, která přidá koláči krásnou načervenalou barvu a vláčnost, v něm vůbec neucítíte. Namísto mouky si v těstě zahraje hlavní roli kakao, které ji hravě nahradí a zajistí, že koláček tak bude zcela bez lepku. A tu výslednou čokoládovou chuť si jistě zamilujete. Polovina hrnku kakaa v receptu představuje přibližně 45 g. Skvělou chuť koláče zabezpečí i voňavá skořice s perníkovým kořením.
Koláč je jednoduchý na přípravu a velmi chutný. Je poměrně bohatý na bílkoviny a vlákninu. Upečený koláč má středně pevnou konzistenci a chutná perfektně s tvarohovou polevou a ovocem, posypat ho můžete i vlašskými či pekanovými ořechy a kakaovými boby. Připravte si tento fit řepný koláč a roztancujte své chuťové pohárky.
Ingredience
- Na koláč:
- 450-500g červené řepy
- 4 vejce
- 1 velký (2 malé) banány
- 6 PL bílého jogurtu
- 1/2 HR kakaa (doporučuji tohle)
- 4-5 PL medu (doporučuji tento)
- 2 PL kokosového oleje (rozpuštěného) (doporučuji tento)
- 1/2 ČL skořice
- 1/2 ČL perníkového koření
- špetka prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu (volitelné)
- Na polevu:
- 150g jemného tvarohu
- 100g bílého jogurtu
- 3 PL medu (doporučuji tento)
- jahody/maliny/borůvky
- ořechy/kakaové boby (volitelné) (doporučuji tyto)
Postup
- Červenou řepu očistíme a nastrouháme nadrobno.
- Následně ji dáme do hrnce spolu s medem a vaříme na velkém plameni, dokud červená řepa nepustí šťávu a nezačne vřít.
- Když začne vřít, hrnec přikryjeme a červenou řepu dusíme dalších 20-30 minut na slabém plameni.
- Občas ji zkontrolujeme a promícháme, aby se nepřipálila.
- Když je červená řepa hotová, dáme ji spolu s ostatními surovinami na koláč do mixéru a pořádně rozmixujeme.
- Vznikne nám řidší těsto, které nalijeme do velké dortové, případně jiné formy na pečení. Jestli použijete poloviční množství surovin, můžete koláč upéct ve formě na chleba. Koláč po upečení naroste jen minimálně. Koláč pečeme 30-35 minut na 180 stupňů.
- Tvaroh, jogurt a sladidlo spolu pořádně smícháme.
- Když koláč vychladne, natřeme na něj tuto tvarohovou polevu, pokládáme zvolené ovoce a můžeme posypat ořechy a kakaovými boby.
- Koláč můžete konzumovat ihned, ale nejlépe chutná vychlazený alespoň po 5 hodinách v lednici.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 134 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 5 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéZdravé dezertyVejceFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez mouky a lepkuDezerty s vysokým obsahem vlákninyBezlepkové recepty s vajíčkyFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!