Karamelovo-čokoládové tyčinky
Máte rádi sladké tyčinky? Pak vyzkoušejte tuto zdravější alternativu - jednoduché a výživné karamelovо-čokoládové, domácí Twix tyčinky bez mouky. Zkuste vyměnit komerční sladkosti s cukrem a ztuženým tukem za tyto zdravé tyčinky bez rafinovaného cukru, plné kvalitních surovin, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Chutnají opravdu fantasticky a v průřezu vypadají dokonale!
Tyčinky jsou slazené datlemi a medem a díky ovesným vločkám a kokosové mouce jsou obohaceny o vlákninu. Jsou celkem syté, takže se vám při nich nestane to, co u jejich kupované verze - nebudete mít nutkání sníst celou dávku tyčinek na posezení. Pokud doma nemáte mandlové máslo, níže najdete velmi jednoduchý návod, jak si ho připravit. Případně jej můžete nahradit i arašídovým či kešu máslem.
- Mandlové máslo vyrobíte velmi jednoduše. Potřebujete k tomu pouze mandle a hodně trpělivosti. Mandle mixujeme v sekáčku potravin 15-20 minut na vysokých otáčkách. Nejjednodušší to je s dvěma a více hrníčky mandlí. Pokud se rozsekané mandle během mixování přilepí na kraje mixéru, je třeba je přidat ke zbylé hmotě.
Dopřejte si tyto zdravé a na přípravu jednoduché domácí karamelovo-čokoládové tyčinky, zamilujete si je hned při prvním ochutnání.
Ingredience
- na těsto:
- 1 hrnek ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/4 hrnku kokosové mouky (doporučuji tuto)
- 4 PL medu/javorového sirupu (doporučuji tento)
- 4 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- na karamelovou náplň:
- 60 g mandlového másla* (doporučuji tohle)
- 8 datlí (doporučuji tyto)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- na čokoládovou polevu:
- 30 g tmavé čokolády (doporučuji tuto)
- 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Ovesné vločky rozmixujeme na hladkou mouku.
- V misce je smícháme s kokosovou moukou, medem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem.
- Vznikne husté těsto, které naneseme do malé formy (průměr 15 cm) vyložené pečícím papírem nebo nastříkané olejem (olej ve spreji).
- Těsto pečeme 15 minut na 180 °C dozlatova.
- Zatímco pečeme těsto, připravíme si karamelovou náplň.
- Mandlové máslo s datlemi a lžičkou vanilkového extraktu rozmixujeme dohladka (zhruba 5 minut).
- Tuto náplň rozetřeme na vychladlé upečené těsto.
- Jako poslední ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s lžičkou kokosového oleje.
- Rozpuštěnou čokoládou polijeme povrch koláče a necháme ztuhnout v mrazničce po dobu 30 minut.
- Poté můžeme koláč nakrájet na tenké tyčinky.
- Tip: koláč z mrazničky přendáme do lednice, necháme jej odležet přes noc a tyčinky krájíme až následující den.
- Tyčinky skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 10 tyčinek |
Nutriční hodnoty / 1 tyčinka | ||
KCal | 175 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéZdravé dezertyBez laktózyBez vajecOvesné vločkyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovesnými vločkamiJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!