Cizrna je pro mě nejoblíbenější luštěnina právě proto, že má velmi příjemnou chuť připomínající sladké oříšky a jí se velmi dobře. Platí to zejména pro tuto křupavou pečenou cizrnu, která je na zdravou svačinu během dne jako stvořená. Rovněž je to velmi zdravá potravina s množstvím benefitů.
Jaké jsou tedy benefity cizrny ve zkratce?
-obsahuje množství nerozpustné vlákniny, která podporuje trávení
-obsahuje skvělé spojení proteinu a vlákniny
-obsahuje hodně antioxidantů
-snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
-snižuje krevní tlak díky obsaženému draslíku
-je vhodná na "boj" proti vysokému cholesterolu
-zlepšuje regulaci cukru v krvi
-zvyšuje pocit plnosti a tím pádem pomáhá ke snížení kalorického příjmu
-pomáhá odstranit psychickou únavu díky obsaženým minerálům a vitamínům
Pečená cizrna je skvělou, chutnou náhradou za křupavé chipsy nebo jiný snack, a můžete si zamlsat, kdykoli máte chuť. Připravit ji můžete ve sladké verzi se skořicí či kakaem nebo naslano s paprikou, chilli nebo solí. Chutnat bude vždy výborně.
Takže co nejdříve si k večernímu filmu namísto popcornu připravte tuto křupavou pečenou cizrnu, a to hned ve dvou verzích (sladká i slaná). Po překvapeném pohledu vašich společníků vám zaručuji, že budete bojovat o poslední kousky v misce.
Ingredience
200 g cizrny (namočené ve vodě alespoň na 8 hodin) (koupíte zde)
Cizrnu po 8 hodinách ve vodě přecedíme, opláchneme a vysušíme.
V misce ji smícháme se lžící oleje a kořením dle chuti.
Cizrnu vysypeme na plech vyložený papírem na pečení (papír musí být) a pečeme na 200 °C po dobu 40-45 minut do doby, než cizrna zhnědne (pozor nespálit).
Tip: V průběhu pečení doporučuji cizrnu průběžně otáčet, aby se rovnoměrně propekla.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!