Kuřecí stehna na pohankovém mrkvovo-pórkovém salátu
Jemná kuřecí stehna vařená ve vodě, servírovaná na chutném pohankovém mrkvovo-pórkovém salátu. Zdravé, nízkokalorické jídlo plné bílkovin vhodné jako výživný oběd či večeře. Kuřecí stehna na pohankovém salátu vás dobře zasytí a zároveň vám dodají pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Připravte tento chutný a nutričně hodnotný oběd klidně i pro celou rodinu.
Pohanka je všestranná a přirozeně bezlepková, vhodná tedy i pro celiaky, obsahuje komplexní bílkoviny a sacharidy, vlákninu a bohatě jsou v ní zastoupeny i minerální látky a celá řada vitamínů. Proslulá je i díky vysokému obsahu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cév při žilních onemocněních. Pórek je bohatý na karoteny a vitamíny C a E. Obsahuje selen, má množství vlákniny, podporuje imunitu a čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek. Mrkev se také nenechá zahanbit, a pokud ji budete do jídla přidávat pravidelně, zlepší se i vaše kognitivní schopnosti a začnete si pamatovat i to, co jste předtím vždy zapomněli.
Tento salát je velmi jednoduchý na přípravu a přitom tak chutný! Vodu z uvařených kuřecích stehen nevylévejte. Můžete do ní hodit zeleninu a uvařit si i kuřecí polévku, nebo vývar odložit do lednice pro další recepty, například takové rizoto.
Ingredience
- 2 kuřecí stehna bez kosti a kůže
- 1 ČL soli (doporučuji tuto)
- 1/2 ČL mletého pepře
- 1/2 ČL zázvorového koření
- 1/2 ČL lžičky sušený česnek
- Na salát:
- 100 g pohanky (doporučuji tuto)
- 150 g mrkve
- 1/2 cibule
- 1/4 pórku
- 1-2 PL másla
- mořská sůl
- špetka kurkumy (volitelné) (doporučuji tuto)
- strouhaný sýr (volitelné)
Postup
- Kuřecí stehna opláchneme, v hrnci zalijeme vodou, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme odkryté 25-30 minut.
- V menším hrnci zalijeme pohanku vodou a vaříme ji zhruba 10 minut.
- Příliš dlouho ji nevaříme, aby se úplně nerozvařila (pokud teda nechcete spíše kašovitou konzistenci).
- Uvařenou pohanku přecedíme a dáme do misky.
- V hrnci od pohanky rozpustíme jednu nebo dvě lžíce másla.
- Cibuli nakrájíme najemno a lehce ji osmahneme. Přidáme k ní nastrouhanou mrkev, pórek a zlehka smažíme další 2 minuty.
- Následně odstavíme z plamene, přimícháme pohanku, ochutíme mořskou soli.
- Můžeme přidat strouhaný sýr a kurkumu.
- Pohankový salát podáváme s teplými kuřecími stehny nebo i s čerstvou zeleninou.
- Tip: vývar z masa nevylévejte, přidejte kousek cibule, mrkev, petržel, chvíli povařte a máte chutnou kuřecí polévku.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 385 KCal | |
Sacharidy | 37 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 34 g | |
Tuky | 9 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůKuřecí masoZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeFitness saláty s vysokým obsahem bílkovinKuřecí salátyNízkotučné recepty s kuřecím masemNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!