Květákový nákyp s kuřecím masem a balzamikovou cibulí
Chutný květákový nákyp s kuřecím masem a balzamikovou cibulí vám určitě zachutná. Jeho předností je nejen výborná chuť, ale i vyšší obsah bílkovin a nižší obsah sacharidů. Cibule dušená na balzamikovém octě přidá jídlu na jeho výjimečné chuti. Jeho příprava vám navíc nezabere více než 15 minut. Tento zdravý květákový nákyp je navíc bez lepku a vajec a představuje nízkokalorický, chutný a hlavně dietní oběd plný vitamínů.
Květák je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a také hodně vlákniny, která podporuje trávení. Podporuje funkci kloubů a šlach, zpomaluje vypadávání vlasů, zpevňuje nehty, hojí záněty pokožky, stimuluje růst a regeneraci buněk, podporuje imunitní systém, pomáhá předcházet infekcím a navíc i snižuje krevní tlak. Tolik skvělých benefitů se ukrývá v této zdravé zelenině.
Jedna porce tohoto nákypu z květáku obsahuje až 223 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 60 % DDD vitamínu K a také nezanedbatelné množství ostatních vitamínů a minerálů. Pojďte toto zdravé jídlo s květákem zkusit také. Jsem si jistá, že vám zachutná.
Ingredience
- 200 g kuřecích prsou
- 1 květák
- 50 g strouhaného sýra
- 150 g bílého jogurtu
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 2 ČL mleté papriky
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL mořské soli
- bazalka
- olivy, sušená rajčata (volitelné)
- na balzamikovou cibuli:
- 1 cibule
- 3-4 PL balzamikového octa
- 5 PL vody
- špetka mořské soli (doporučuji tuto)
- špetka mletého pepře
Postup
- Maso nakrájíme na malé kostičky, květák rozkrájíme na menší růžičky a dáme je do misky, kde jsme si předem smíchali lžící olivového oleje, jogurt, koření a sůl.
- Můžeme přidat i olivy a sušená rajčata.
- Směs dobře promícháme, aby bylo koření všude rovnoměrně přidané.
- Připravenou směs nalijeme do (skleněné) zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem, přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut na 205 °C, aby se maso upeklo.
- Zatím si v malém hrnci připravíme balzamikovou cibuli.
- Cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme ji do hrnce s 3 lžícemi vody, solí a mletým pepřem.
- Chvíli ji vaříme na silném plameni, později, když začne měknout, plamen ztlumíme.
- Přidáme balzamikový ocet a za častého míchání cibuli dusíme.
- Podle potřeby můžeme dolít několik lžic vody.
- Když dostatečně změkne (zhruba po 8 minutách), odstavíme ji z plamene.
- Konzistence by měla být polořídká.
- Upečený nákyp necháme alespoň 5 minut vychladnout, pak jej opatrně servírujeme a polijeme balsamikovou cibulí a výpekem.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 364 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 42 g | |
Tuky | 13 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízký obsah sacharidůBez vajecOběd a večeře bez moukyLow carb recepty na obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiObědy a večeře s kuřecím masemFitness recepty s kuřecím masemLow carb recepty s kuřecím masemRecepty s kuřecím masem bez moukyDietní recepty s kuřecím masem na hubnutíFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!