Losos v teriyaki omáčce s bulgurem
Ptáte se, co dobrého uvařit s lososem? Vyzkoušejte například tento vynikající recept. Losos v teriyaki omáčce s bulgurem vás okouzlí dokonalou chutí. A co je na tomto receptu kromě perfektní chuti další plus? Hotový je do 25 minut!
Originální teriyaki omáčka pochází z japonské kuchyně. V této verzi je trochu poupravená, protože jsem chtěla, aby obsahovala co nejvíce dostupné suroviny a zároveň se chuťově přiblížila originálu. A musím říct, že jsem si ji zamilovala na první ochutnání. Ve zkratce řečeno, je úžasně sladko-kořeněná a na lososa se náramně hodí. Zároveň je zcela jednoduchá na přípravu - stačí vše smíchat dohromady a nakonec polít lososa omáčkou přímo na pánvi. V případě, že právě nemůžete sehnat všechny suroviny na tuto omáčku, nic se nestane, když vynecháte rýžový ocet, můžete jej případně nahradit i balzamikovým octem či citronovou šťávou. Pokud nemáte rádi příliš sladké omáčky, postačí, když použijete pouze lžíci medu. Pokud nemáte rádi bulgur nebo ho právě doma nemáte, klidně zvolte jinou, oblíbenou přílohu - ať už to bude salát, pohanka, rýže, kuskus nebo quinoa.
Tento zdravý recept na lososa v teriyaki omáčce s bulgurem navíc potěší i svým vysokým podílem bílkovin a vlákniny, a na to, že jde o jídlo s lososem, není ani příliš kalorický. Zastoupeno je také vysoké množství stopových prvků v čele s manganem, selenem, hořčíkem, vitamínem B12, niacinem a mnoha dalšími.
Pokud tedy opět nevíte, na jaký způsob lososa připravit a máte naspěch, tuto volbu rozhodně doporučuji. Pojďte se pustit do přípravy, určitě vám bude losos chutnat :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 300 g filetů z lososa
- 150 g suchého bulguru (případně jiné přílohy)
- 1 PL sezamu
- 1 jarní cibulka
- na teriyaki omáčku:
- 60 ml sójové omáčky (doporučuji tuto)
- 1-2 PL medu
- 1 PL rýžového octa (případně balzamikového)
- 1/2 ČL soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 PL vody
- 1 ČL nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 ČL mletého pepře
Postup
- Bulgur zalijeme dvojnásobným objemem vroucí vody, zlehka ho osolíme a přikryjeme. Necháme ho přikrytý po dobu 10-15 minut, dokud nenasákne všechnu vodu.
- Lososa zbavíme případné kůže a vložíme jej na hlubokou, nepřilnavou pánev. Pánev není třeba potírat olejem, losos se bude opékat na vlastním tuku. Pokud máte však méně spolehlivou pánev, klidně přidejte i trochu oleje.
- Lososa opékáme přibližně 5 minut z obou stran.
- Mezitím v malé misce smícháme dohromady všechny suroviny na omáčku.
- Lososa na pánvi polijeme připravenou omáčkou a pak ho ještě 2 minuty vaříme v omáčce, přičemž ho v polovině znovu otočíme.
- Hotového lososa s omáčkou podáváme spolu s uvařeným bulgurem a na závěr jídlo posypeme nasekanou jarní cibulkou a sezamem.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 566 KCal | |
Sacharidy | 57 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bílkoviny | 51 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinBez laktózyBez vajecOběd a večeře bez moukyZdravé obědy a večeře s lososemBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiFitness recepty s lososem a vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!