Mandlové cupcakes s kávovým kešu krémem (bez mouky)
Tak tyto zdravé mandlové koláčky s kávovým kešu krémem jsou jednoznačně mou slabostí. Velké štěstí, že obsahují pouze zdravé suroviny, žádnou mouku a jsou slazené medem. Nedokážu se ani rozhodnout, co mi na nich chutná nejvíc - zda ten nadýchaný mandlový základ nebo lahodný kávový krém, zřejmě je to kombinace obou.
Mandlové koláčky jsou zcela bez mouky a lepku, v těstě hraje hlavní roli mandlová mouka (kterou si připravíte rozmixováním či rozemletím mandlí), dále je to vajíčko, med, ořechové máslo, mléko, prášek do pečiva a skořice. V případě, že chcete základ upéct v kakaové verzi, můžete do těsta přidat i kakao. Příprava kávového kešu krému je opět zcela jednoduchá, stačí spolu rozmixovat namočené kešu ořechy s trochou pomleté kávy, jogurtu, medu a kakaa. Mňam, už teď se nemohu dočkat, kdy si tento zdravý dezert udělám znovu.
Vyzkoušejte připravit si tyto fit cupcakes jen tak pro sebe nebo na rodinnou oslavu, jsem si jistá, že jimi ohromíte. Tento recept doporučuji všemi deseti. A pokud náhodou nejste fanouškem cupcakes, nebo se vám s jejich zdobením nechce hrát, můžete z těsta jednoduše připravit pouze zdravé mandlové muffiny bez mouky.
Ingredience
- 4 PL pomletých mandlí (doporučuji tyto)
- 1 vejce
- 2 PL mandového/arašídového másla (doporučuji tohle)
- 3 PL medu (doporučuji tento)
- ½ HR mléka
- ½ ČL prášku do pečiva
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- ¼ HR kakaa (volitelné) (doporučuji tohle)
- Na krém:
- 50g kešu ořechů (doporučuji tyto)
- ½ ČL kávy
- 2 PL řeckého jogurtu
- 2-3 PL medu (doporučuji tento)
- 1 PL kakaa (doporučuji tohle)
Postup
- V misce smícháme pomleté (nebo na mouku rozmixované) mandle s práškem do pečiva, skořicí a kakaem (v případě kakaových cupcakes).
- Následně do misky přidáme ostatní ingredience na cupcakes a těsto pořádně zamícháme, aby nám nezůstaly žádné hrudky.
- Hotové těsto dávkujeme do silikonových formiček na muffiny.
- Z této dávky by vám mělo vyjít 6 velkých nebo 12 malých cupcakes.
- Pečeme je 17-25 minut na 175 stupňů dozlatova.
- Po dopečení je necháme pořádně vychladnout, až potom je vyjmeme z formiček a ozdobíme.
- Kešu ořechy namočíme do vody na 30-60 minut.
- Následně je opláchneme a rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s ostatními surovinami na krém.
- Krémem ozdobíme upečené cupcakes pomocí cukrářského pytlíku nebo mikrotenového sáčku.
- Na závěr je můžeme ozdobit malinami a posypat kávou.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 211 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 6 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéZdravé dezertyVejceZdravé dezerty bez mouky a lepkuDezerty s vysokým obsahem vlákninyVánoční recepty bez moukyBezlepkové recepty s vajíčkyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!