Mandlové housky plněné jahodami a kokosovou šlehačkou
Tyto na pohled velmi milé mandlové žemličky plněné jahodami a kokosovou šlehačkou jsou zdravé, bezlepkové a vhodné například i jako dezert na Valentýna. Jejich příprava je skutečně jednoduchá a chuť božská! Mají příjemnou mandlovou chuť, jsou jemné a v kombinaci s jahodami a šlehačkou připravenou z kokosového mléka se postarají o výjimečnou atmosféru jakéhokoli svátku.
Pokud nemáte přístup k čerstvým jahodám, můžete použít i banány či libovolné mražené ovoce. Fantazii se ani zde meze nekladou. Tento recept na další zdravý dezert z dílny Fit receptů, je navíc nízkosacharidový a plný zdravých tuků. Pokud jste ještě nezkoušeli udělat si takovou fantastickou kokosovou šlehačku, právě toto je ten správný dezert a čas!
Máte doma někoho, kdo je alergický na vajíčka? Žádný problém, protože je lze nahradit v tomto receptu mletými lněnými semínky a vodou. U běžných receptů je občas náročné nahradit alergeny, ale u některých je to zase hračka. Tyto zdravé mandlové žemličky jsou slazené medem a chutnat budou určitě každému. Mýtus, že zdravé dezerty nejsou chutné, je opět jednou zažehnán.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 2 hrnky mandlové mouky (doporučuji tuto)
- 1/4 hrnku špaldové mouky (lze nahradit mandlovou moukou) (doporučuji tuto)
- 4 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 3 lžíce medu (doporučuji tento)
- 2 vejce (nebo 2 PL mletých lněných semínek + 6 PL vody)
- 1/2 ČL prášku do pečiva (lze použít i bez lepku pro bezlepkovou verzi)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1 vanilkového lusku
- špetka mořské soli
- jahody
- kokosové mléko v konzervě (plnotučné) (doporučuji tohle)
- 2 PL medu
Postup
- Kokosové mléko v konzervě necháme přes noc ztuhnout v lednici.
- V misce smícháme mandlovou mouku se špaldovou, přidáme prášek do pečiva, sůl a zamícháme.
- V další misce smícháme vejce s vanilkovým extraktem, rozpuštěným kokosovým olejem a medem.
- Směs smícháme se sypkými surovinami.
- Když máme připravené homogenní těsto, tvarujeme z něj kuličky, ktrerá pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Před pečením je lehce zatlačíme rukou.
- Jeden kus housky by měl být tvořen ze dvou tenčích houstiček.
- Housky pečeme 15-20 minut na 180 °C. Po dopečení je necháme vychladnout.
- Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky.
- Kokosové mléko vyndáme z lednice a použijeme z něj jen hustou bílou hmotu, která se vytvořila na jeho povrchu.
- Smícháme ji s medem (nebo jiným sladidlem, podle zkušeností).
- Na závěr naplníme dvě mini houstičky jahodami s kokosovou šlehačkou a podáváme.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 410 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 11 g | |
Tuky | 31 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéSnídaněZdravé dezertyBez laktózyBez vajecOvesné vločkyVejceFitness recepty na snídani s vajíčkyFit snídaně s ovesnými vločkamiZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovesnými vločkamiJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!