Mandlové jednohubky s datlovou náplní
Někdy člověka přepadne starý známý pocit: Mám chuť na něco dobrého. Dal bych si něco chutného. Tehdy je důležité mít připravenou zásobu zdravých sladkostí, abyste si případné mlsání nemuseli pak vyčítat. Právě mandlové jednohubky s datlové nádivkou zastupují zdravý, rychlý a chutný dezert, dokonce bez mouky a lepku.
Sympatické mandle se právem pyšní titulem královny ořechů a datle zase titulem nejmenší zdravé sladkosti na světě. Datle jsou již samy o sobě výživným sladkým občerstvením, protože obsahují vápník, aminokyseliny, mangan, měď, hořčík, železo, draslík i fosfor. Při takovém složení by bylo hříchem nevymyslet skvělou recepturu, kterou datlová nádivka rozhodně je. Mandle zase účinně působí proti cukrovce, podporují zdravé srdce, kosti a zuby. Prospívají vašemu mozku a pokud chcete mlsat a hubnete, mandle vám s tím rády pomohou.
Vyzkoušejte tuto neodolatelnou kombinaci jemně křupavého mandlového základu, naplněného sladkou a šťavnatou datlovou náplní. Tyto malé mandlové sušenky jsou ideální svačinkou během dne a také se hodí jako nutričně hodnotné občerstvení na túry. Dokonalé skloubení chutí v tomto malém dezertu vás jistě příjemně překvapí. Veganskou verzi připravíte jednoduše, zaměníte med za jiné vhodné sladidlo.
Tyto chutné a zdravé mandlové sušenky s datlovou nádivkou jsou jemně křupavým a vláčným dezertem, který se skvěle hodí k čaji, kávě nebo sklence mléka.
Ingredience
- Na těsto:
- 150g mandlové mouky (pomletých mandlí) (doporučuji tyto)
- 2 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- Na náplň:
- 100g sušených datlí (případně fíků) (doporučuji tyto)
- 4 PL citronové šťávy
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup
- Všechny suroviny na těsto spolu smícháme v míse a dáme odležet na 30 minut do lednice.
- V mixéru zatím rozmixujeme datle spolu s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem na pastu.
- Těsto vyndáme z lednice a položíme ho na plech vyložený papírem na pečení.
- Přikryjeme ho druhým papírem na pečení a vyválíme do tvaru obdélníku. Čím užší a delší obdélník uděláte, tím více jednohubek vám z těsta vznikne.
- Když je těsto vyválené, naneseme na něho podélně náplň zhruba 0,5 cm od jednoho kraje.
- Druhou stranu těsta (na které není náplň) přeložíme přes náplň a zarovnáme okraje.
- Vzniklou rolku opatrně rozkrájíme nožem na malé kousky (neoddělujeme je od sebe, rozpadly by se) a dáme péct na 180 stupňů po dobu 10-15 minut, dohněda.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 130 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 9 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VeganskéSvačinaZdravé vánoční receptyBez lepkuDezerty bez mlékaVegan snackVánoční recepty bez mléka a laktózyVánoční recepty bez vajecJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!