Mangový koláč s náplní z ricotty
Máte chuť na svěží, zdravý koláč s tropickým nádechem a krémovou, ale ne těžkou náplní? V tom případě určitě připravte tento zdravý mangový koláč s náplní z ricotty. Koláč je dokonce zcela bez mouky, oleje i rafinovaného cukru.
Tento koláček doma zbožňujeme a oblíbili si ho i mnozí čtenáři blogu. Není se čemu divit, už jen když se podíváte na ingredience, je vám jasné, že bude výjimečný. Koláč obsahuje náplň z ricotty, která má příjemnou, specifickou chuť a není tak těžká a tučná, na rozdíl od mascarpone nebo krémového sýru. Ricottová náplň bude trochu řidší, což vůbec nevadí, avšak pokud chcete, aby ztuhla tak pěkně jako mangová vrstva koláče, můžete do ní také přidat 20 g želatiny.
Nádivka je slazená medem, korpus zase banánem a o sladkou chuť polevy se postará sladké mango. Nezapomeňte v polevě použít 100% želatinu, bez jakýchkoli aditiv, jinak nemusí dobře ztuhnout. Na tento fit mangový koláč jsem použila dortovou formu o průměru 25 cm. 1 hrnek má standardně objem 250 ml.
Proč zařadit do svého zdravého jídelníčku mango?
Mango má vysoký obsah vitamínu E, C, B a karotenu. Vitamín C je silný antioxidant a posiluje buňky, vitamín A chrání sliznice, oči a kůži, vitamín B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje fungování nervové soustavy a klidný spánek. Mango má i množství minerálních látek a stopových prvků - měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť a tvorbu červených krvinek. Kladně rovněž působí na štítnou žlázu, vysoký krevní tlak a hormony.
Tak neváhejte a vyzkoušejte tento chutný a zdravý mangový koláč s ricottou, věřím, že si ho zamilujete.
Ingredience
- Těsto:
- 1,5 HR jemných ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 HR jablkového pyré (doporučuji toto)
- 1 banán
- 1 HR ořechů (doporučuji tyto)
- 1 prášek do pečiva
- Náplň:
- 500g ricotty
- 230g bílého řeckého jogurtu
- 5-6 PL medu (doporučuji tento)
- Poleva:
- 3 manga
- 5 PL vody
- 1 ks (20g) 100% želatiny
Postup
- Všechny ingredience na těsto spolu rozmixujeme v mixéru.
- Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a nalijeme do ní vzniklé těsto.
- Těsto dáme péct do trouby předehřáté na 185 stupňů na 20 minut, dozlatova.
- Po dopečení ho necháme vychladnout.
- Ingredience na náplň smícháme do jednolité hmoty a následně ji nalijeme na těsto.
- Zatímco připravujeme polevu, dáme takto připravený koláč do chladničky.
- Želatinu v hrnci smícháme s vodou a necháme ji nabobtnat (zhruba 5 minut).
- Manga oloupeme, zbavíme pecky a rozmixujeme v mixéru na hladkou pastu.
- Připravenou želatinu za stálého míchání rozpustíme na ohni a odstavíme z tepla.
- Ihned do ní přidáme pastu z manga a pořádně promícháme.
- Mangovou polevu nalijeme navrch koláče.
- Koláč dáme na noc (nebo alespoň na 5 hodin) ztuhnout do lednice.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 364 KCal | |
Sacharidy | 41 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 16 g | |
Tuky | 15 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyFitness ovesné recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!