Mrkvový dort s kokosovým kešu krémem - bez mouky a cukru
Existuje dort, při kterém si můžete zamlsat zdravě, chutně a bez výčitek? Existuje a najdete jej právě na této stránce. Vyzkoušejte tento vynikající a unikátní fit mrkvový dort s kokosovým kešu krémem, který je skutečně výborný. Dort je navíc zcela bez mouky a přidaného cukru.
Jaká by to byla fit sladkost, kdyby v sobě neukrývala propojení výjimečné chuti s nádechem zdraví. Mrkvový dort s kokosovým kešu krémem je vláčný a velmi výživný dort s příjemným ořechovo-kokosovým nádechem. Snoubí se v něm kombinace osvěžující mrkve, sladkého kokosu, zdravých ořechů a ovoce v podobě hroznů, banánu nebo jablka. Vše podle vaší individuální chutě a preferencí.
Zdravý veganský mrkvový dort bez mouky, bez cukru a sladidel, který pohladí váš trávicí systém. Obsahuje potřebnou dávku bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, stopových prvků a na druhé straně málo cukru. Můžete jej servírovat návštěvám, které vám nebudou vyčítat, že je chcete připravit o štíhlou linii. A nebojte se, chuť mrkve a kešu-kokosového krému je opravdu vynikající. Tento zdravý mrkvový dort je na nedělní mlsání jako stvořený.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- Na těsto:
- 1,5 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 400g mrkve
- 200g hroznů (případně banánu nebo jablka)
- 1/4 HR kokosu (doporučuji tento)
- 1/2 HR ořechů (vlašských/pekanových) (doporučuji tyto)
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1/2 HR datlí/sušených rozinek (volitelné) (doporučuji tyto)
- Na krém:
- 1 HR kešu ořechů (doporučuji tyto)
- 6 PL ztuhlého kokosového mléka* (doporučuji tohle)
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1/2 ČL vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk (volitelné)
Postup
- * Plechovku plnotučného kokosového mléka dáme na noc do lednice. Použijeme z něj ztuhlou vrchní část, která se v něm vytvoří.
- Kešu ořechy namočíme do vody alespoň na 4 hodiny.
- Ovesné vločky v mixéru rozmixujeme co nejvíce na mouku.
- Přidáme k nim nakrájenou mrkev, hrozny, kokos, ořechy, špetku skořice a pořádně to spolu rozmixujeme.
- Když jsou všechny suroviny propojené a najemno rozmixované bez hrudek, těsto ochutnáme a pokud je podle vaší chutě málo sladké, přidáme do něj ještě 1/2 hrnku datlí nebo sušených rozinek. Těsto opět pořádně rozmixujeme.
- Hotové těsto nalijeme do nepřilnavé dortové formy na pečení. Velikost formy zvolte podle toho, jak vysoký dort chcete mít. Já jsem použila formu s průměrem 15 cm. Jestliže chcete použít větší formu (např. 25 cm), zdvojnásobte množství surovin v receptu.
- Těsto pečeme 25-35 minut při 190 stupních. Hotový korpus by měl mít zlatavý povrch.
- Před vyklopením z formy ho necháme vychladnout zhruba 10 minut a potom ho opatrně rozkrojíme na půlku.
- Krém připravíme rozmixováním kešu ořechů se ztuhlou částí kokosového mléka, kokosovým olejem a citronovou šťávou.
- Do krému také můžete přidat vanilkový extrakt nebo lusk.
- Když je krém úplně hladký, polovinu z něj natřeme mezi dva vychlazené korpusy a zbylým krémem potřeme dort zvenku.
- Hotový dort dáme ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 400 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 29 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Zdravé dezertyBez laktózyBez vajecOvesné vločkyZdravé veganské dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovesnými vločkamiZdravé recepty s kokosem bez cukruRecepty s ovesnými vločkami bez cukruVegan recepty s ovesnými vločkamiZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!