
Nejlepší hranolky ze sladkých brambor (batátů)
Miluji hranolky ze sladkých brambor! Ráda je servíruji k masitým či bezmasým pokrmům, ale také samostatně, například s omáčkou. Jak však upéct hranolky ze sladkých brambor dokřupava tak, aby nebyly příliš měkké? To se dozvíte v tomto receptu.
Pečené hranolky ze sladkých brambor mají, v porovnání s hranolky z klasických brambor, tendenci být velmi měkké. Zkoušela jsem už množství receptů na pečené batátové hranolky, ale tyto byly podle mě úplně nejlepší. Důležité je dodržet každý krok v receptu a hranolky osolit až na závěr. Postup je sice o něco delší než postup na obyčejné pečené hranolky, ale myslím si, že určitě stojí za to, chvíli si s nimi pohrát. Klidně experimentujte s kořením a vyzkoušejte i jiné kombinace. Musím vás však upozornit, že při pečení batátů nedosáhnete až takový křupavý výsledek jako kdybyste je přichystali ve fritéze, mají však nejblíže ke křupavosti, jak to jen pečením jde :)
Tyto nejlepší hranolky ze sladkých brambor jsou perfektní i jako zdravý snack k filmu či k zakousnutí během dne. Jsou plné vitaminu A, vlákniny a úžasné kombinace sladko-slané chutě.
Pokud máte i vy rádi batátové hranolky, tak pojďte tento recept vyzkoušet také. Doporučuji je podávat například s těmito recepty: , či .
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 1 ČL rozmarýnu
- 1/2 ČL soli
- 1 kg sladkých brambor
- 1/2 ČL mleté červené papriky
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1-2 PL kukuřičného škrobu
- 1/2 ČL česnekového koření
Postup
- Sladké brambory očistíme a nakrájíme je na přibližně stejné, tenčí hranolky.
- Hranolky přemístíme do velké mísy se studenou vodou a necháme je namočené po dobu 30 minut, případně i na noc.
- Následně hranolky scedíme a pořádně je osušíme pomocí utěrky.
- Přemístíme je do suché misky, kde je smícháme s olivovým olejem.
- Ve druhé, menší misce smícháme kukuřičný škrob a koření.
- Brambory rovnoměrně obalíme připravenou směsí koření a škrobu.
- Hranolky následně poklademe na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývaly.
- Batátové hranolky pečeme 20 minut při 220 stupních.
- Následně hranolky otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut dokřupava.
- Po dopečení je osolíme a necháme ještě 5 minut odležet na plechu - budou tak ještě křupavější. Nejlépe chutnají čerstvě upečené.
Čas přípravy | 80 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 294 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 4 g | |
Tuky | 7 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéBez laktózyBez vajecBez histaminuOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeOběd a večeře se sladkými bramboramiBezvaječné recepty na oběd a večeřiSnack bez lepkuBezlepkové recepty s batáty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!