Nepečené skořicové rolky s banánovo-tvarohovou náplní
Když se řekne skořice, v představách se mi vynoří voňavé skořicové vosí hnízdo, které dělávala moje babička. Tehdy jsem ještě netušila, jaké má skořice pozitivní účinky na náš organismus a že si z ní jednou připravím zdravé a velmi chutné nepečené skořicové rolky s banánovo-tvarohovou náplní bez mouky.
Skořice je blahodárné koření. Podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a také zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Má zklidňující účinky, pomáhá při cukrovce 2. typu, snižuje cholesterol. Zmírňuje menstruační křeče i problémy s klimakteriem. Podle nejnovějších studií snižuje množení rakovinných buněk a je dobrým zdrojem vápníku a vlákniny, čímž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Doporučuje se osobám s poruchou glukózové tolerance, ale i lidem s nadváhou při redukci tělesné hmotnosti. Za nejkvalitnější skořici na trhu je považována cejlonská skořice. Doporučená denní dávka skořice je 1-2 lžičky.
Recept na tento zdravý nepečený skořicový dezert je plný vitamínů, minerálů, vlákniny i bílkovin. Obsahuje minimum tuku a sacharidů, takže si ho bez výčitek můžete vzít i do práce na svačinu či jako zákusek. Kombinací banánu s tvarohem vznikne jemná a šťavnatá nádivka, která dodá skořicovým rolkám šmrnc a lahodnou chuť.
Nepečené skořicové rolky s banánovo-tvarohovou náplní jsou výjimečným pohoštěním pro návštěvy, ale také výživným dezertem na každý den.
Ingredience
- Na těsto:
- 1 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1 HR mandlí (nebo mandlové mouky) (doporučuji tyto)
- 1/4 HR + 2 PL vody
- 5 datlí (nebo 2 PL medu) (doporučuji tyto)
- 3 PL medu
- 1-2 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- Na náplň:
- 1 banán
- 100g měkkého tvarohu
- 50g bílého jogurtu
- 1 PL medu (doporučuji tento)
- 30g rozinek/brusinek (doporučuji tyto)
Postup
- V mixéru rozmixujeme mandle na co nejjemnější moučku.
- Přidáme k ní ovesné vločky, datle, sladidlo, vodu, skořici a pořádně rozmixujeme na co nejjemnější hmotu.
- Vzniklé těsto položíme na papír na pečení a vyválíme/upravíme ho do obdélníkového tvaru o tloušťce zhruba 0,5 cm.
- Náplň připravíme smícháním tvarohu, jogurtu, rozmačkaného banánu, medu a rozinek/brusinek.
- Hotovou náplň rozetřeme na rozválené těsto a roládu srolujeme.
- Roládu dáme alespoň na 5 hodin ztuhnout do lednice a potom nakrájíme.
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 227 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 9 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéZdravé dezertyBez vajecOvesné vločkyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahem vlákninyZdravé dezerty s ovesnými vločkamiFit recepty s ovesnými vločkami a vysokým obsahem vlákninyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!