Ovesné brownies s červenou řepou (bez mouky)
Opravdu výborné, jemné, čokoládové ovesné brownies s červenou řepou a cizrnou bez mouky, slazené medem. Tento zdravý dezert bude chutnat jistě i těm, kteří nejsou zvyklí na zdravé dezerty se zeleninou.
V tomto receptu na zdravé brownies nepoužijeme mouku, nahradí ji cizrna spolu s ovesnými vločkami. Díky nim dostaneme do tohoto zákusku více vlákniny, minerálů a také bílkovin. Červená řepa se zase postará o jeho vláčnost. Já jsem v receptu použila 1/2 větší červené řepy a bylo to akorát, ale pokud máte raději měkčí koláče, můžete jí použít více a naopak. Klidně zkuste nejprve vyzkoušet můj recept a příště můžete množství řepy přizpůsobit podle sebe.
Brownies jsem před pečením posypala i kakaovými boby, použít rovněž můžete kousky hořké čokolády. Pro veganskou verzi stačí, pokud nahradíte med javorovým sirupem a použijete mléko rostlinného původu.
Pokud máte rádi červenou řepu v jakékoli podobě, určitě tyto fit brownies vyzkoušejte.
*Čím více červené řepy do koláče dáte, tím bude jemnější a vláčnější. Pokud máte raději pevnější koláče, použijte raději polovinu menší červené řepy. V takovém případě můžete brownie použít i jako korpus na dort.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 1/2 uvařené červené řepy (větší)*
- 350g ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/4 HR kakaa (doporučuji tohle)
- 1/4 HR rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1/3 HR mléka
- 1/2 HR (120g) uvařené cizrny
- 1/2 HR medu (doporučuji tento)
- špetka mořské soli
- špetka prášku do pečiva
- kakaové boby/hořká čokoláda na posypání (volitelné) (doporučuji tyto)
Postup
- Ovesné vločky v mixéru rozmixujeme spolu s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem na jemnou mouku.
- Následně do mixéru přidáme rozpuštěný olej, sladidlo, mléko a opět pořádně rozmixujeme.
- Když je těsto bez hrudek, přidáme do něj cizrnu, uvařenou nastrouhanou červenou řepu a rozmixujeme ho dohladka.
- Hotové těsto nalijeme do nepřilnavé formy na pečení (např. na chléb nebo 20x20 cm), můžeme posypat kousky hořké čokolády nebo kakaovými boby a pečeme 25-35 minut na 190 stupňů.
- Brownies vyndáme, když bude napovrchu mírně nahnědlé a na špejli nezůstane nalepené těsto.
- Hotové brownies necháme vychladnout alespoň 15 minut a potom ho nakrájíme na menší kousky.
- Tento zdravý dezert bude jistě chutnat i těm, kteří nejsou zvyklí na zdravé dezerty!
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 16 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 170 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 6 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéZdravé dezertyBez laktózyBez vajecOvesné vločkyZdravé veganské dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahem vlákninyZdravé dezerty s ovesnými vločkamiFit recepty s ovesnými vločkami a vysokým obsahem vlákninyVegan recepty s ovesnými vločkamiZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!