Ovocno-tvarohový nákyp
Vzpomínám si na své dětství u babičky, která uměla připravit skvělý rýžový nákyp a jako děti jsme se ho nedokázaly nabažit. Jsem přesvědčena o tom, že pokud by babička znala recept na tento ovocno-tvarohový nákyp bez rýže, cukru a mouky, připravila by ho stejně skvěle, chutně a ještě i zdravěji.
Základ ovocno-tvarohového nákypu tvoří na minerální látky a bílkoviny bohatý tvaroh, který tělo dostatečně zasytí a dodá mu potřebný vápník. Na řadu přichází ovoce v podobě vitaminů nabitých jablek, sladkých jahod a banány bohaté na vlákninu a draslík. Namísto cukru ovoce posypte hřejivým kořením v podobě skořice - nejenže krásně provoní celý váš byt, ale dodá nákypu perfektní chuť. Milovníci jogurtu dosáhnou s tímto nákypem vrcholu chutí a navíc posílí své kosti, uklidní žaludek a neohrozí ani své ploché bříško. Celý nákyp z ovoce a tvarohu je nízkokalorický a rovněž bohatý na vlákninu a bílkoviny.
Tento zdravý ovocno-tvarohový nákyp je jednoduchý na přípravu a navíc velmi chutný, a to i bez přidání rýže, cukru či mouky. Připravit ho můžete jako chutný oběd, ale hodí se i jako dezert či teplá snídaně. Jeho základ tvoří tato zdravá a vynikající trojkombinace - ovoce, tvaroh a jogurt.
Ingredience
- 2 menší jablka
- 200g jahod (případně jiného ovoce)
- 2 banány
- 200g tvarohu
- 150g bílého jogurtu
- ořechy, sušené rozinky, kokos.. (volitelné)
- skořice (volitelné) (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1 vejce (volitelné)
Postup
- Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky.
- Pokládáme je na spodek menší formy na pečení (např. na chléb) a na ně pokládáme jahody nebo jiné zvolené ovoce.
- Ovoce můžeme posypat skořicí.
- V misce rozmačkáme banány vidličkou a přidáme k nim tvaroh a jogurt.
- Hmotu pořádně rozmícháme.
- Můžeme do ní také přidat oříšky, kokos nebo sušené rozinky podle chuti.
- Hotovou tvarohovou polevu nalijeme na ovoce a celý nákyp pečeme 30-35 minut při 180 stupních.
- Nákyp vyndáme, když začne seshora chytat nahnědlou barvu.
- Nákyp servírujeme teplý nebo studený.
- Hotový nákyp nebude držet tvar, ale bude vynikající! Pokud chcete, aby držel svůj tvar, přidejte do tvarohové polevy vejce.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 367 KCal | |
Sacharidy | 57 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bílkoviny | 28 g | |
Tuky | 1 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéVegetariánskéSnídaněZdravé dezertyBez vajecOběd a večeře bez moukySnídaně bez mouky a lepkuBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeřeFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez mouky a lepkuDezerty s vysokým obsahem vlákninyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!