Pečená kuřecí prsa "Caprese" s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
Vyzkoušejte chutná pečená kuřecí prsa "Caprese" s rajčaty, bazalkou a mozzarellou. Jejich příprava je mimořádně jednoduchá - suroviny stačí vložit do kuřecího masa a dát je spolu upéct do trouby. Do půl hodiny máte hotové opravdu výborné a na bílkoviny bohaté jídlo. Tato jednoduchá pečená kuřecí prsa jsou zároveň low carb, takže pokud si je dopřejete spolu s lehkým salátem, nemusíte se obávat ani o přísun množství sacharidů, pokud je to něco, na co si dáváte pozor. A navíc vám prozradím, jak upéct kuřecí prsa šťavnatá ;)
Občas mám pocit, že z kuřecího masa se dá vyčarovat opravdu nespočet chutných jídel. Jakkoli je připravíte, snad nikdy to nemůže dopadnout jinak než skvěle. A ani tento recept s kuřecím masem není žádnou výjimkou. Připravíme jej na italský styl Caprese, v receptu tedy spojí síly rajčata, čerstvá mozzarella a čerstvé lístky bazalky - spojení je to opravdu vynikající a v neposlední řadě i nutričně hodnotné.
Jak upéct šťavnatá kuřecí prsa?
Pokud chcete upéct kuřecí prsa tak, aby nebyla suchá, budete muset dodržet několik pravidel. Je to však vskutku velmi jednoduché. Základem je načasování. Jelikož kuřecí prsa patří mezi libové maso, nesmí se péct příliš dlouho, jinak bude suché. Je tedy dobré péct kuřecí prsa na vyšších teplotách - aby se maso upeklo rychle, avšak dostatečně. Ideální teplota pro pečení je okolo 220 stupňů. Pro střední až větší filety kuřecích prsou to znamená čas pečení okolo 20 minut. Pokud máte teploměr na maso, měli byste dosáhnout ideální teploty masa kolem 73 stupňů. V případě, že je maso nerovnoměrné, můžete si pomoci a předem maso vyklepat (v takovém případě bude stačit na pečení i 15 minut). Po dopečení je na závěr dobré nechat maso odležet přikryté, alespoň 5 minut, aby vsáklo šťávu z výpeku, díky čemuž bude ještě šťavnatější.
Zkoušela jsem už různé recepty a triky, ale toto pro mě fungovalo nejlépe. A co vy - jaké máte zkušenosti?
Pečená kuřecí prsa "Caprese" můžeme podávat spolu s oblíbenou přílohou - se studeným nebo teplým salátem, rýží, quinoou, kuskusem či pečenými bramborami.
Tip: Pokud byste si chtěli k tomuto jídlu připravit i omáčku, chuťově doporučuji falešnou, zdravou tatarskou omáčku, jejíž recept naleznete zde: .
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 800 g (4 středně velké kusy) kuřecích prsou
- 200 g čerstvé mozzarelly
- hrst čerstvé bazalky
- 2 rajčata
- mletý pepř (dle chuti)
- sůl (dle chuti)
- česnekové koření (dle chuti)
- balzamikový ocet (volitelné)
- 1-2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Kuřecí prsa z jedné strany rozřízneme, druhá strana by měla zůstat uzavřená, aby z ní suroviny nevypadávaly.
- Maso z obou stran potřeme olivovým olejem a rukou do něj vmasírujeme pepř a sůl, podle chuti.
- Rajčata a mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
- Do každého kousku masa vložíme pár plátků mozzarelly a rajčata. Přidáme i bazalkové listy.
- Naplněná kuřecí prsa vložíme do zapékací mísy.
- Maso pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při 220 stupních, dokud nebude hotové. Po dopečení ho ještě necháme odležet alespoň 5 minut v zakryté míse.
- Nakonec můžeme kuřecí prsa polít balzamikovým octem a podávat spolu s oblíbenou přílohou.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 403 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 55 g | |
Tuky | 16 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůKuřecí masoZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!