Pohankové halušky s jogurtovo–žampiónovou omáčkou
Vyzkoušejte si na oběd připravit tyto chutné a zdravé bezlepkové pohankové noky s jogurtovo-žampiónovou omáčkou. Omáčka je dietnější než klasická krémová žampionová omáčka, ale na chuti jí to opravdu neubírá. Spolu s pohankovými haluškami chutná přímo dokonale.
Halušky jsou často démonizováné jídlo v oblasti zdravé výživy, ale nemusí to být pravidlem. Pokud si je uvaříme například ze zdravé pohankové mouky, získáme tak zdravou variantu halušek, dokonce úplně bez lepku, plný vitamínů a minerálů v čele s rutinem, díky kterému je pohanka oblíbenou potravinou u mnoha z nás. Snad největšími benefity, které nabízí je, že pomáhá zvyšovat pružnost cév, čistit krev a snížit cholesterol. A v podobě mouky se z ní dají připravit i takováto chutná jídla.
Tyto pohankové noky jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu. Dobře vás zasytí na několik hodin, ale nezpůsobí pocit těžkosti v žaludku. Namísto smetany jsem v receptu použila bílý jogurt, díky kterému dosáhneme nižšího obsahu tuku a kalorií v jídle. Jogurt by měl mít ideálně přes 3 % tuku, aby se v omáčce nesrazil.
Zkuste vyměnit klasické halušky za tuto fit verzi. Připravte si tyto zdravé a chutné pohankové halušky s jogurtovo-žampiónovou omáčkou na oběd nebo večeři, jsem si jistá, že jejich chuť si zamilujete.
Ingredience
- 250 g pohankové mouky (doporučuji tuto)
- 200 ml vody
- 1/2 ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- na omáčku:
- 300 g žampionů
- 200 g kvalitní šunky
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 1 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
- 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1/2 ČL mořské soli bazalka (doporučuji tuto)
- bazalka
Postup
- V misce smícháme pohankovou mouku s mořskou solí a vodou.
- V případě, že je směs příliš hustá, přilijeme více vody, naopak když je těsto řídké, přidáme pár lžic pohankové mouky.
- Hotové těsto propasírujeme pomocí haluškovače do vařící vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou na hladinu vody.
- Následně halušky přecedíme a opláchneme.
- V menším hrnci na lžíci oleje osmahneme najemno nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidáme omyté a nakrájené žampiony.
- Za občasného míchání je dusíme 10 minut.
- Následně přidáme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, sójovou omáčku, sůl a bazalku.
- Hrnec odstavíme z plamene a opatrně vmícháme bílý jogurt.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 493 KCal | |
Sacharidy | 70 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 30 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéBez vajecOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeřeFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!