Skořicový dort s medovo–ricottovou polevou
Další recept na úžasný, zdravý dort bez mouky - z ovesných vloček a mandlí. Tento fit skořicový dort s medovo-ricottovou polevou si vás získá svou výjimečnou chutí a v neposlední řadě i svým zdravým složením. Jeho skořicový korpus se skvěle doplňuje s lahodnou medovou polevou z ricotty a řeckého jogurtu, která je bohatá na bílkoviny.
Zdravý skořicový dort se perfektně hodí na jakékoli svátky a oslavy, ale také na víkendové odpoledne ke kávě či čaji. Už na první pohled vypadá neodolatelně a musím uznat, že chutná ještě mnohem lépe. Já jsem si toto spojení skořice, mandlí, ricotty a medu úplně zamilovala a věřím, že po ochutnání této dortu si ho oblíbíte také. Dort je navíc nutričně vyvážený a bohatý na vitamíny a minerály. V korpusu můžete třtinový nebo kokosový cukr nahradit xylitolem, díky kterému také v dortu snížíte obsah sacharidů a kalorií.
Tohoto skořicového dortu se nemusejí bát ani začátečníci ve zdravé kuchyni, je totiž velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Určitě si na něm pochutnají i všichni vaši blízcí, bez ohledu na to, zda dbají na zdravé stravování nebo ne. Pokud náhodou nejste příznivcem skořice, můžete ji vynechat a nahradit kakaem nebo vanilkovým extraktem. A klidně si z něj odkrojte i na snídani ;)
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 2 hrnky ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 hrnku mandlí (doporučuji tyto)
- 3 vejce
- 1/2 hrnku kyšky
- 1/2 hrnku třtinového/kokosového cukru (lze i xylitolu) (doporučuji tento)
- 1 PL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1 ČL prášku do pečiva (doporučuji tento)
- 40 g sušených brusinek (doporučuji tyto)
- Na polevu:
- 250 g ricotty
- 200 g řeckého jogurtu
- 3-4 PL medu (doporučuji tento)
Postup
- Rozmixujeme ovesné vločky s mandlemi na mouku.
- Přidáme prášek do pečiva, sladidlo, skořici a opět mixujeme.
- Přisypeme i zbylé ingredience (kromě brusinek) a vše rozmixujeme.
- Těsto nalijeme do vymazané dortové formy (průměr zhruba 20 cm).
- Dort pečeme 20-25 minut na 175 °C, dokud není střed dortu upečený.
- Po dopečení necháme vychladnout a následně jej podélně prořízneme na dvě nebo tři části.
- V misce zatím smícháme ricottu s bílým řeckým jogurtem a třemi lžícemi medu.
- Ochutnáme a pokud je to nutné, dosladíme polevu další lžící medu.
- Polevu rozetřeme mezi dortové pláty a posypeme sušenými brusinkami.
- Zbytkem polevy potřeme dort zvenčí.
- Dort uložíme do lednice alespoň na 6 hodin, až poleva ztuhne, dort bude lépe držet tvar.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 10 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 220 KCal | |
Sacharidy | 28 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 11 g | |
Tuky | 8 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkokalorickéFitness ovesné recepty s vysokým obsahem bílkovinDietní recepty s ovesnými vločkamiFitness recepty s vejci a vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dietní recepty s vajíčkyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!