Špaldová vánočka
Zdravá špaldová vánočka, která je jednoduchá na přípravu a hodí se skvěle i na vánoční či velikonoční stůl. Pokud i vy zbožňujete vůni a chuť domácího pečiva, tuto vánočku musíte rozhodně vyzkoušet.
Chuťově se jí nevyrovná žádná vánočka z obchodu a nutričně je na tom také mnohem lépe. Obsahuje zdravou a na živiny hodnotnější špaldovou mouku, kokosový olej a třtinový cukr. Pokud ji chcete připravit zcela bez mléka, stačí použít rostlinné mléko a stejně tak můžete vynechat vajíčko a dopřát ji i alergikům.
Navíc si do ní můžete přimíchat co jen chcete - ořechy, rozinky či jiné sušené ovoce. Je úžasná na snídani s máslem, domácím džemem nebo jakýmkoli sladkým krémem. Nejlepší je v den pečení a přiznám se, nám se vždy podaří sníst ji celou. Na druhý den ji doporučuji ohřát, chutnat bude stejně výborně.
Pokud i vaše děti milují sladké pečivo, neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept na špaldovou vánočku. Její příprava není vůbec náročná, většinu práce za vás musí udělat droždí a čas. Přeji vám tedy hodně trpělivosti při čekání na tuto dobrotu :)
Ingredience
- 400 g hladké špaldové mouky (doporučuji tuto)
- 300 ml vlažného mléka (kravského nebo rostlinného)
- 1/2 sušeného droždí
- 5 PL rozehřátého kokosového oleje (doporučuji tento)
- 80 g třtinového cukru (nebo glukózy)
- 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)
- 1 vejce (lze vynechat)
- lze dochutit rozinkami, ořechy (podle chuti)
- špetka mořské soli
Postup
- Zahřejeme trochu mléka, přidáme lžičku cukru nebo glukózy a droždí – uděláme kvásek.
- Necháme 10 až 15 minut nakynout.
- V další misce smícháme mouku se zbytkem hnědého cukru (nebo glukózy), rozinkami, případně i ořechy a špetkou mořské soli.
- V hrnku smícháme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným olejem, vanilkovým extraktem a připravenou směs smícháme s kváskem.
- Pokud do těsta přidáme vejce, bude vláčnější.
- Vypracujeme nelepivé těsto, až se začnou dělat bubliny.
- Poprášíme moukou a necháme 30 až 60 minut kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů.
- Ze 3 válečků upleteme základ, který umístíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Další 2 válečky zpracujeme a rozdělíme je na 3 menší válečky, z kterých upleteme střed a položíme ho na základ.
- Poslední váleček rozpůlíme a zamotáme do sebe jako cop.
- Tento vrchní cop vedeme vrchem vánočky.
- Zformujeme tvar a ještě necháme 20-30 minut na teplém místě kynout.
- Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, máslem nebo mlékem, posypeme loupanými mandlemi.
- Pečeme nejdřív 8 minut na 200 °C, později teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 45 minut dozlatova.
- Tip: Vánočka chutná nejlépe v den pečení. Pokud nám zbyde do druhého dne, doporučuji ji další den před servírováním ohřát.
Čas přípravy | 100 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 187 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 7 g |
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!