ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Veganské "chilli con carne" s quinoou a sladkou bramborou

Veganské "chilli con carne" s quinoou a sladkou bramborou

Chilli con carne je jedním z nejoblíbenějších vydatných jídel a nyní si ho připravíme ve veganské a bezmasé verzi. Zdravé veganské chilli s quinoou a sladkou bramborou vás svou chutí rozhodně okouzlí. Jemná oříšková chuť quinoy je dokonale vyvážena sladkostí sladké brambory a kukuřice. Spolu s kořením a chilli je toto jídlo plné chutí a textur. Veganské chilli s vysokým obsahem rostlinných bílkovin a vlákniny vás udrží syté a spokojené po celé hodiny.

Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, která obsahuje vysoké množství komplexních bílkovin, vlákniny (rozpustné i nerozpustné), vitamínů a minerálů. Je také perfektním zdrojem všech esenciálních aminokyselin a je skvělým doplňkem zdravé a vyvážené stravy. Jídlu dodává specifickou chuť a dobře zasytí. Před vařením je dobře ji propláchnout, aby se odstranila její lehce nahořklá chuť.

Quinou vaříme spolu se zeleninou a pepřem, díky čemuž vstřebává všechny chutě jídla a dokonale je spojuje. Tento výživný a zdravý oběd vypadá i voní velmi lákavě a věřím, že zachutná celé rodině. Vůbec nemusíte být vegan, abyste si na tomto jídle pochutnali. Veganské "chilli con carne" s quinoou a sladkou bramborou je skvělé k obědu nebo večeři během náročných dnů, kdy potřebujete tělu dodat všechny potřebné živiny a zůstat déle sytí. A to zejména, pokud zrovna nemáte chuť na masová jídla.**

Pokrm můžete ozdobit chilli papričkou, koriandrem, citronem a podávat spolu s opečeným arabským chlebíkem nebo i bez přílohy. Doporučuji přidat také trochu avokáda. Přeji vám dobrou chuť! :)

Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 135 g suché quinoy (doporučuji tuto)
  • 1/2 středně velké cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1 malá sladká brambor (batát) (100 g)
  • 200 g uvařené fazole
  • 125 g mražené nebo konzervované kukuřice
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1 PL mleté papriky
  • 1/4 ČL mletého kmínu
  • 2 ČL granulovaného česneku
  • 1/2 ČL chilli koření (nebo méně)
  • 2 ČL rajčatového protlaku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 ČL citronové šťávy
  • sůl a mletý pepř (podle chuti)
  • čerstvý koriandr, plátky citronu a chilli paprička (na ozdobu)
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Do středně velkého hrnce přidáme olivový olej, nakrájenou cibuli a nakrájenou červenou papriku. Smažíme je 5 minut na středním ohni.
  2. Přidáme suchou quinou, sladkou bramboru, fazole, kukuřici a pepř. Dobře promícháme a přidáme zeleninový vývar a rajčatový protlak.
  3. Mícháme, dokud se rajčatový protlak nerozpustí.
  4. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Jídlo přivedeme k varu, poté hrnec přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit asi 20 minut.
  6. Když je quinoa hotová, odstavíme jídlo z ohně a hrnec odkryjeme, aby se přebytečná tekutina vypařovala. Pokud máte rádi řidší jídla, můžete naopak přidat více vývaru nebo vody.
  7. Přidáme citronovou šťávu, případně dochutíme solí a pepřem.
  8. Jídlo ozdobíme koriandrem a nakrájenou čerstvou chilli papričkou a podáváme teplé.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy40 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty /
KCal406 KCal
Sacharidy51 g
Vláknina14 g
Bílkoviny17 g
Tuky10 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu