Veganské "chilli con carne" s quinoou a sladkou bramborou
Chilli con carne je jedním z nejoblíbenějších vydatných jídel a nyní si ho připravíme ve veganské a bezmasé verzi. Zdravé veganské chilli s quinoou a sladkou bramborou vás svou chutí rozhodně okouzlí. Jemná oříšková chuť quinoy je dokonale vyvážena sladkostí sladké brambory a kukuřice. Spolu s kořením a chilli je toto jídlo plné chutí a textur. Veganské chilli s vysokým obsahem rostlinných bílkovin a vlákniny vás udrží syté a spokojené po celé hodiny.
Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, která obsahuje vysoké množství komplexních bílkovin, vlákniny (rozpustné i nerozpustné), vitamínů a minerálů. Je také perfektním zdrojem všech esenciálních aminokyselin a je skvělým doplňkem zdravé a vyvážené stravy. Jídlu dodává specifickou chuť a dobře zasytí. Před vařením je dobře ji propláchnout, aby se odstranila její lehce nahořklá chuť.
Quinou vaříme spolu se zeleninou a pepřem, díky čemuž vstřebává všechny chutě jídla a dokonale je spojuje. Tento výživný a zdravý oběd vypadá i voní velmi lákavě a věřím, že zachutná celé rodině. Vůbec nemusíte být vegan, abyste si na tomto jídle pochutnali. Veganské "chilli con carne" s quinoou a sladkou bramborou je skvělé k obědu nebo večeři během náročných dnů, kdy potřebujete tělu dodat všechny potřebné živiny a zůstat déle sytí. A to zejména, pokud zrovna nemáte chuť na masová jídla.**
Pokrm můžete ozdobit chilli papričkou, koriandrem, citronem a podávat spolu s opečeným arabským chlebíkem nebo i bez přílohy. Doporučuji přidat také trochu avokáda. Přeji vám dobrou chuť! :)
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 135 g suché quinoy (doporučuji tuto)
- 1/2 středně velké cibule
- 1/2 červené papriky
- 1 malá sladká brambor (batát) (100 g)
- 200 g uvařené fazole
- 125 g mražené nebo konzervované kukuřice
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 PL mleté papriky
- 1/4 ČL mletého kmínu
- 2 ČL granulovaného česneku
- 1/2 ČL chilli koření (nebo méně)
- 2 ČL rajčatového protlaku
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 2 ČL citronové šťávy
- sůl a mletý pepř (podle chuti)
- čerstvý koriandr, plátky citronu a chilli paprička (na ozdobu)
Postup
- Do středně velkého hrnce přidáme olivový olej, nakrájenou cibuli a nakrájenou červenou papriku. Smažíme je 5 minut na středním ohni.
- Přidáme suchou quinou, sladkou bramboru, fazole, kukuřici a pepř. Dobře promícháme a přidáme zeleninový vývar a rajčatový protlak.
- Mícháme, dokud se rajčatový protlak nerozpustí.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Jídlo přivedeme k varu, poté hrnec přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit asi 20 minut.
- Když je quinoa hotová, odstavíme jídlo z ohně a hrnec odkryjeme, aby se přebytečná tekutina vypařovala. Pokud máte rádi řidší jídla, můžete naopak přidat více vývaru nebo vody.
- Přidáme citronovou šťávu, případně dochutíme solí a pepřem.
- Jídlo ozdobíme koriandrem a nakrájenou čerstvou chilli papričkou a podáváme teplé.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 406 KCal | |
Sacharidy | 51 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bílkoviny | 17 g | |
Tuky | 10 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůSladké bramboryZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeVeganské recepty se sladkými bramboramiBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!