Zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce
Připravte si toto chutné zeleninové jídlo - zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce, které si můžete dopřát jako lehký oběd či večeři. Jídlo můžete doplnit například o tuňáka, grilované tofu či kuřecí maso a stále tak zkoušet nové variace. Tento zeleninový recept je mimořádně jednoduchý, zvládne ho opravdu každý.
Recepty s lilkem u nás stále nejsou moc rozšířené, i když opravdu netuším proč. Zatím všechny recepty, které jsem vyzkoušela, byly vynikající. Základ tohoto zapékaného zeleninového jídla je velmi jednoduchý - stačí vrstvit nakrájené plátky cukety a lilku s rajčatovou omáčkou a sýrem, to je opravdu všechno. V receptu použijeme sýr ricotta a také strouhanou mozzarellu. Ideálně se spolu doplňují. Gurmáni mohou jídlo při servírování doplnit i o třetí druh sýra, a tím je strouhaný parmezán - je to lahůdka.
Toto jednoduché jídlo se zapékaným lilkem a cuketou můžete doplnit například také o tyto zdroje bílkovin - tofu, tuňák či kuřecí maso. A pokud náhodou právě nemůžete sehnat lilek, klidně si vystačíte pouze s cuketou. Nutriční hodnoty jsou vypočítané bez volitelných surovin.
Připravte si tyto jednoduché zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce i vy, věřím, že si pochutnáte :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 500 g rajčatového pyré
- 1 větší lilek
- 2 menší cukety
- oregano nebo bazalka (dle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 200 g ricotty (s nízkým obsahem tuku)
- 100 g strouhané mozzarelly
- 1 ČL soli
- volitelné suroviny:
- tuňák (doporučuji tohoto)
- tofu
- kuřecí maso
Postup
- V misce rozmícháme rajčatové pyré spolu s prolisovanými stroužky česneku, solí a oreganem či bazalkou.
- Lilek a cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Na dno zapékací formy (s rozměry kolem 30x25 cm) klademe první vrstvu připravené zeleniny.
- Na plátky rozetřeme tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
- Rajčatovou omáčku posypeme buď strouhaným sýrem nebo malým množstvím ricotty.
- Potom opět navrstvíme nakrájenou zeleninu, rajčatovou omáčku a střídáme strouhaný sýr s ricottou.
- Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka posypaná sýrem.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 220 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 16 g | |
Tuky | 9 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéBez vajecCuketaOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiCuketové recepty s vysokým obsahem bílkovinDietní recepty s cuketou na hubnutíFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!