Zapékané žampiony portobello s vajíčkem
Pokud hledáte rychlý recept na žampiony, tyto plněné zapékané žampiony portobello s vajíčkem jsou přesně pro vás. Pokud máte doma čerstvé, krásné houby (mohou být i jiné než žampiony) a chtěli byste si je vychutnat v jejich plné chuti, tento recept je rychlým a ideálním řešením. Díky přidanému vajíčku vás tato lehká snídaně nebo večeře dostatečně zasytí a dodá slušnou dávku bílkovin a mikronutrientů. Recept navíc vyžaduje pouze 2 ingredience, trochu pepře a pár minut vašeho času. Pojďte obměnit klasická míchaná vejce s houbami za tyto zapékané houby s vajíčkem - jistě si pochutnáte :)
Mám ráda jídla s houbami, ale většinou tvoří na talíři jen malou část a jemně doplňují chutě. Pokud si chci vychutnat jídlo plné hub, jednou z možností je i tato . Ne vždy má však člověk chuť na polévku, a proto jsou jednoduché, grilované houby s vajíčkem chytrým řešením.
Žampiony portobello obsahují až 20 % bílkovin, celou škálu B vitamínů, vitamín D, měď, selen a množství antioxidantů. Mají nízký obsah sacharidů a kalorií, díky čemuž jsou vhodné i do různých diet. Díky přidaným vajíčkům je tento recept bohatý na bílkoviny, zdravé tuky a minerály a je vhodný ke snídani nebo jako lehká večeře či jídlo po tréninku. Na druhé straně obsahuje málo sacharidů a je nízkokalorický. Portobello houby můžete koupit buď v Tescu, také jsem je viděla v Lidlu pod názvem houby na pečení.
Ozdobit je můžete pažitkou, chilli vločkami, případně nasekanými oříšky dle vlastní chuti. Jsou perfektní i samostatně, ale pokud chcete připravit sytější oběd, hodí se k nim například quinoa, kuskus, bulgur či dobrý salát.
Tip: Pokud nemůžete sehnat velké houby, použít můžete klasické žampiony a křepelčí vajíčka.
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 4 velké žampióny portobello (400 g)
- 4 středně velká vejce
- 1/2 ČL česnekového koření
- sůl a koření (podle chuti)
Postup
- Houby očistíme, omyjeme, otřeme je dosucha kuchyňskou utěrkou a odřízneme jejich nožičky (pokud je mají).
- Na nepřilnavé pánvi (nebo grilovací) opečeme houby asi 5 minut, nejprve kloboučkem dolů a poté obráceně. Zbavíme je tak vody a zkrátíme tak dobu pečení.
- Následně rozbijeme vajíčko do každého kloboučku, přidáme česnekový pepř, sůl a pepř podle chuti.
- Houby pečeme při 200 stupních, dokud nebude vajíčko hotové (přibližně 15 minut).
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 229 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 17 g | |
Tuky | 15 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízký obsah sacharidůVegetariánskéSnídaněBez laktózyVejceLow carb snídaněOběd a večeře bez moukySnídaně bez mouky a lepkuLow carb recepty na obědy a večeřeFitness recepty na snídani s vajíčkyFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na fitness snack s vysokým obsahem bílkovinLow carb snack s nízkým obsahem sacharidůSnack bez lepkuNízkosacharidové recepty s vajíčkyBezlepkové recepty s vajíčkyFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!