ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zapékané žampiony portobello s vajíčkem

Zapékané žampiony portobello s vajíčkem

Pokud hledáte rychlý recept na žampiony, tyto plněné zapékané žampiony portobello s vajíčkem jsou přesně pro vás. Pokud máte doma čerstvé, krásné houby (mohou být i jiné než žampiony) a chtěli byste si je vychutnat v jejich plné chuti, tento recept je rychlým a ideálním řešením. Díky přidanému vajíčku vás tato lehká snídaně nebo večeře dostatečně zasytí a dodá slušnou dávku bílkovin a mikronutrientů. Recept navíc vyžaduje pouze 2 ingredience, trochu pepře a pár minut vašeho času. Pojďte obměnit klasická míchaná vejce s houbami za tyto zapékané houby s vajíčkem - jistě si pochutnáte :)

Mám ráda jídla s houbami, ale většinou tvoří na talíři jen malou část a jemně doplňují chutě. Pokud si chci vychutnat jídlo plné hub, jednou z možností je i tato . Ne vždy má však člověk chuť na polévku, a proto jsou jednoduché, grilované houby s vajíčkem chytrým řešením.

Žampiony portobello obsahují až 20 % bílkovin, celou škálu B vitamínů, vitamín D, měď, selen a množství antioxidantů. Mají nízký obsah sacharidů a kalorií, díky čemuž jsou vhodné i do různých diet. Díky přidaným vajíčkům je tento recept bohatý na bílkoviny, zdravé tuky a minerály a je vhodný ke snídani nebo jako lehká večeře či jídlo po tréninku. Na druhé straně obsahuje málo sacharidů a je nízkokalorický. Portobello houby můžete koupit buď v Tescu, také jsem je viděla v Lidlu pod názvem houby na pečení.

Ozdobit je můžete pažitkou, chilli vločkami, případně nasekanými oříšky dle vlastní chuti. Jsou perfektní i samostatně, ale pokud chcete připravit sytější oběd, hodí se k nim například quinoa, kuskus, bulgur či dobrý salát.

Tip: Pokud nemůžete sehnat velké houby, použít můžete klasické žampiony a křepelčí vajíčka.

Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 4 velké žampióny portobello (400 g)
  • 4 středně velká vejce
  • 1/2 ČL česnekového koření
  • sůl a koření (podle chuti)
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Houby očistíme, omyjeme, otřeme je dosucha kuchyňskou utěrkou a odřízneme jejich nožičky (pokud je mají).
  2. Na nepřilnavé pánvi (nebo grilovací) opečeme houby asi 5 minut, nejprve kloboučkem dolů a poté obráceně. Zbavíme je tak vody a zkrátíme tak dobu pečení.
  3. Následně rozbijeme vajíčko do každého kloboučku, přidáme česnekový pepř, sůl a pepř podle chuti.
  4. Houby pečeme při 200 stupních, dokud nebude vajíčko hotové (přibližně 15 minut).

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy25 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty /
KCal229 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina3 g
Bílkoviny17 g
Tuky15 g