Zdravá ovocná „žemlovka“ z mandlové a kokosové mouky
Lze připravit zdravou žemlovku? Ano, i žemlovka může být zdravá a chutná zároveň. Nevypadá sice jako ta tradiční, ale její chuť je skvělá. Zkuste tuto zdravou, bezlepkovou ovocnou žemlovku, jejíž těsto je vytvořeno z mandlové a kokosové mouky. Naservírujte si ji politou javorovým sirupem či medem a hotová dobrota je na světě. Vychutnejte si ji na snídani, oběd či večeři - na tuto žemlovku je ten správný čas stále :)
Dbát o štíhlou linii a zároveň si dopřát sladké obědy zní jako splněný sen. Žemlovka se mnohým spojuje s dětstvím, kdy jsme utíkali do kuchyně zjistit, co tak pěkně sladce voní po bytě. I právě proto je tento recept na žemlovku u nás doma jeden z oblíbených fit receptů. Jemná chuť mandlí a kokosu v těstě je ideální v kombinaci se sladkou ovocnou zálivkou s borůvkami. Můžete samozřejmě použít jakékoli jiné oblíbené ovoce jako maliny, jahody, meruňky či broskve.
Recept si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti, a tedy můžete přidat i nastrouhané jablko, tvaroh či švestky. Tak jako v mnoha mých fit receptech, i tentokrát si toto dietní jídlo můžete přizpůsobit pro sebe a vaši rodinku :)
Ingredience
- na těsto:
- 5 lžic mandlové mouky (rozmixovaných/mletých mandlí) (doporučuji tuto)
- 4 PL kokosové mouky (doporučuji tuto)
- 200 ml mléka (libovolného)
- 2 vejce
- 1 zralý banán
- 1 PL medu (doporučuji tento)
- 2 lžíce máku (volitelné)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL skořice
- Na zálivku:
- 1/2 hrnku mléka (libovolného)
- 1 velké vejce
- 1 hrnek jablečného pyré
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- 40 g rozinek
- 100 g borůvek (případně jiného ovoce)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
Postup
- V misce smícháme mandlovou a kokosovou mouku.
- Přimícháme do ní všechny ostatní suroviny na těsto a směs nalijeme do formy (zhruba 20x20 cm) vystlané pečícím papírem.
- Těsto pečeme 25 minut na 180 °C.
- Když je korpus po 25 minutách pevný, vyndáme ho z trouby a nakrájíme na menší kousíčky, které necháme dál ve formě.
- Zatímco se korpus peče, můžeme si připravit zálivku.
- Mléko, vejce, jablečné pyré, med a skořici spolu rozmícháme a postupně přisypeme borůvky (případně jiné ovoce) a rozinky.
- Zálivkou polijeme nakrájený korpus a celou žemlovku dáme péct na dalších 30 minut na 190 °C.
- Pokud by se povrch začal připékat, přikryjeme formu alobalem.
- Upečenou žemlovku necháme chvíli vychladnout a nakrájíme.
- Po odležení v ledničce bude ještě pevnější.
Čas přípravy | 65 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 277 KCal | |
Sacharidy | 39 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 9 g | |
Tuky | 9 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéSnídaněZdravé dezertyBez laktózyVejceOběd a večeře bez moukySnídaně bez mouky a lepkuFitness recepty na snídani s vajíčkyNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez mouky a lepkuDezerty s vysokým obsahem vlákninyBezlepkové recepty s vajíčkyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!