Zmrzlina ze sladkého bramboru s ovesnými čoko kuličkami
Chutná a zdravá zmrzlina ze sladkého bramboru (z batátu) slazená datlemi, doplněná o ovesné čoko kuličky. Osvěží, zasytí, uspokojí chutě na sladké a dodá Vám množství vitamínů a minerálů.
Určitě jste postřehli, že ze sladkého bramboru se dají vykouzlit různá sladká jídla, včetně dezertů. A měli jste už někdy zmrzlinu ze sladkých brambor? Pokud ne, je na čase to změnit! Tato fit zmrzlina potěší lahodnou chutí, ale také vysokým obsahem vitamínů a minerálů, zároveň i vlákniny, což vám jen tak ledajaká jiná zmrzlina slíbit nemůže. Pochlubit se dokonce může i nízkým obsahem tuku, což je obvykle u zmrzliny nevídaná vlastnost. Zmrzlina je bez cukru, slazená datlemi. Ovesné kuličky jsou zase oslazené trochou medu. Do zmrzliny můžete přidat i proteinový prášek (nejlépe vanilkový), díky čemuž bude ještě krémovější a zvýšíte v ní tak množství bílkovin. Jedna porce zmrzliny je dost velká a sytá, a jak jsem již zmínila, bohatá na množství živin v čele s vitamínem A.
Batátová zmrzlina je zdravá a jednoduchá na přípravu a doporučuji podávat ji i s těmito nepečenými ovesnými čoko kuličkami, které se chuťově perfektně doplňují.
Ingredience
- 250 g (2 menší kusy) batátů
- 1 hrnek mléka
- 30 g datlí (doporučuji tyto)
- špetka skořice
- odměrka proteinového prášku (volitelné) (doporučuji tento)
- na kuličky:
- 70 g ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 40 g kešu ořechů (doporučuji tyto)
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- 2 PL jablečného pyré
- 20 g kousků tmavé čokolády (doporučuji tuto)
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
Postup
- Sladké brambory (batátů) položíme na plech a na 200 °C upečeme doměkka.
- Batáty velké jako pěst stačí péct 30 minut, větší i 45 minut.
- Upečené batáty necháme vychladnout, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek.
- Vidličkou jej rozmačkáme na kaši, přilijeme mléko a uložíme do uzavíratelné nádoby na 5 hodin zamrazit.
- Rozmixujeme ovesné vločky, kešu ořechy, med, skořici a jablečné pyré, co nejvíce dohladka.
- Přidáme kousky tmavé čokolády a vytvarujeme malé kuličky, které skladujeme v lednici až do servírovaní zmrzliny.
- Zmrzlou směs vyndáme z mrazáku, necháme pět minut povolit, poté ji rozmixujeme s přidáním ostatních surovin určených na zmrzlinu zcela dohladka.
- Pokud je to obtížné, přidáme do mixéru trochu čerstvého mléka.
- Jestli vám vadí chuť batátů, doporučuji přidat i odměrku proteinového prášku.
- Zmrzlinu servírujeme do misek, povrch posypeme čokoládovými kuličkami a ihned podáváme.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 195 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 3 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkotučnéVegetariánskéZdravé dezertyBez vajecOvesné vločkyNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahem vlákninyZdravé dezerty s ovesnými vločkamiNízkotučný snackFit recepty s ovesnými vločkami a vysokým obsahem vlákninyNízkotučné ovesné receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!