ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit batátový “guláš” s chřestem na indický způsob

Fit batátový “guláš” s chřestem na indický způsob

Spojení batátů, indických chutí a guláše vám asi na první pohled nepůjde úplně dohromady. Faktem však je, že konzistence tohoto jídla z batátů a chřestu (nebo zelených fazolek) připomíná guláš, ale ochucené je indickým kořením a doplněné jasmínovou rýží. A chutná opravdu skvěle! Pokud máte rádi indické chutě a batáty, tak tento batátový „guláš“ na indický způsob musíte zkusit. Zahřeje, zasytí, potěší chuťové pohárky a také tělo svojí bohatou dávkou nutrientů. V receptu můžete použít buď chřest nebo zelené fazolky, případně obě suroviny.

Tento jednoduchý zeleninový recept je bez masa a také je veganský. Jedna sytá porce obsahuje kolem 570 kcal a je bohatá na vitamíny a vlákninu.

V indickém receptu nemůže chybět ani kokosové mléko, kterým chuť tohoto exotického guláše zjemníme. Použijte plnotučné kokosové mléko z plechovky, případně z malého kartonu – ne však klasické řídké rostlinné mléko. Určitě nešetřete kořením, které toto jídlo obohatí o úžasné chutě. Toto zdravé batátové jídlo s chřestem doporučuji podávat s jasmínovou rýží SOS Jasmine. Vznikne vám tak neskutečně aromatické jídlo s pestrou škálou chutí, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.

Miluji indické recepty, a co vy? Vyzkoušejte i toto zeleninové jídlo ve zdravé a chutné podobě. Přeji vám dobrou chuť.

Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 1 kg batátů
  • 400 g zeleného chřestu (nebo zelených fazolek)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g jasmínové rýže SOS Jasmine
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 1/2 ČL koření garam masala
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL kari
 koření
  • 1 ČL soli
  • špetka drcených čili papriček
  • 100 g baby špenátu
  • jarní cibulka (na ozdobu)
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Rýži propláchneme, dáme ji do hrnce, zalijeme dvojnásobným objemem vody, přidáme 1/2 ČL soli a vaříme ji na slabém ohni, dokud neabsorbuje veškerou vodu.
  2. Ve druhém hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme očištěné a na malé kousky nakrájené batáty, nakrájený chřest (nebo zelené fazolky), všechno koření, sůl, prolisované stroužky česneku, zázvor a restujeme přibližně 3 minuty. Potom směs zalijeme kokosovým mlékem a přidáme tolik vody, aby byly tekutiny zarovnané s obsahem hrnce.
  4. Jídlo vaříme za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud nebudou batáty a chřest uvařené doměkka. Guláš by se měl časem trochu zahustit rozvařenou zeleninou.
  5. Ke konci do něj přimícháme umytý baby špenát a chvíli mícháme, aby špenát změkl.
  6. Batátový guláš podáváme spolu s omáčkou a uvařenou jasmínovou rýží.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy25 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal574 KCal
Sacharidy82 g
Vláknina10 g
Bílkoviny13 g
Tuky20 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu