
Fit batátový “guláš” s chřestem na indický způsob
Spojení batátů, indických chutí a guláše vám asi na první pohled nepůjde úplně dohromady. Faktem však je, že konzistence tohoto jídla z batátů a chřestu (nebo zelených fazolek) připomíná guláš, ale ochucené je indickým kořením a doplněné jasmínovou rýží. A chutná opravdu skvěle! Pokud máte rádi indické chutě a batáty, tak tento batátový „guláš“ na indický způsob musíte zkusit. Zahřeje, zasytí, potěší chuťové pohárky a také tělo svojí bohatou dávkou nutrientů. V receptu můžete použít buď chřest nebo zelené fazolky, případně obě suroviny.
Tento jednoduchý zeleninový recept je bez masa a také je veganský. Jedna sytá porce obsahuje kolem 570 kcal a je bohatá na vitamíny a vlákninu.
V indickém receptu nemůže chybět ani kokosové mléko, kterým chuť tohoto exotického guláše zjemníme. Použijte plnotučné kokosové mléko z plechovky, případně z malého kartonu – ne však klasické řídké rostlinné mléko. Určitě nešetřete kořením, které toto jídlo obohatí o úžasné chutě. Toto zdravé batátové jídlo s chřestem doporučuji podávat s jasmínovou rýží SOS Jasmine. Vznikne vám tak neskutečně aromatické jídlo s pestrou škálou chutí, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.
Miluji indické recepty, a co vy? Vyzkoušejte i toto zeleninové jídlo ve zdravé a chutné podobě. Přeji vám dobrou chuť.
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 1 kg batátů
- 400 g zeleného chřestu (nebo zelených fazolek)
- 400 ml kokosového mléka
- 150 g jasmínové rýže SOS Jasmine
- 1/2 ČL soli
- 1 PL olivového oleje
- 1 cibule
- 1 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 1/2 ČL koření garam masala
- 1 ČL kurkumy
- 1/4 ČL mletého kmínu
- 1/2 ČL kari koření
- 1 ČL soli
- špetka drcených čili papriček
- 100 g baby špenátu
- jarní cibulka (na ozdobu)
Postup
- Rýži propláchneme, dáme ji do hrnce, zalijeme dvojnásobným objemem vody, přidáme 1/2 ČL soli a vaříme ji na slabém ohni, dokud neabsorbuje veškerou vodu.
- Ve druhém hrnci na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme očištěné a na malé kousky nakrájené batáty, nakrájený chřest (nebo zelené fazolky), všechno koření, sůl, prolisované stroužky česneku, zázvor a restujeme přibližně 3 minuty. Potom směs zalijeme kokosovým mlékem a přidáme tolik vody, aby byly tekutiny zarovnané s obsahem hrnce.
- Jídlo vaříme za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud nebudou batáty a chřest uvařené doměkka. Guláš by se měl časem trochu zahustit rozvařenou zeleninou.
- Ke konci do něj přimícháme umytý baby špenát a chvíli mícháme, aby špenát změkl.
- Batátový guláš podáváme spolu s omáčkou a uvařenou jasmínovou rýží.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 574 KCal | |
Sacharidy | 82 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bílkoviny | 13 g | |
Tuky | 20 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůSladké bramboryRýžeZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeObědy a večeře s rýžíZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeVeganské recepty se sladkými bramboramiBezlepkové fit recepty s rýžíZdravé vegan recepty s rýžíBezlepkové zeleninové recepty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!