Křupavé zapékané müsli (granola) z ovesných vloček, pohanky a quinoy
Pokud máte rádi křupavé zapékané müsli, tento recept na domácí müsli si určitě oblíbíte. Navíc je to skvělé a nutričně hodnotné jídlo ve kterém můžete využít i pohanku, quinou a chia semínka. A to bez zbytečně přidaného vysokého množství cukru a konzervantů. Müsli je křupavé a drží v kouscích zejména díky kokosovému oleji, jablečnému pyré, které je spojené s proteinovým práškem nebo sušeným mlékem. Na takovou snídani se vyplatí se těšit.
Müsli zbožňuji, ale produkty nabízené v obchodech mě zklamaly svým někdy až šíleně vysokým obsahem cukru, tuku, konzervačních látek a někdy i různých barviv. Proto jsem se rozhodla vyrábět zapékané müsli doma a řeknu vám, lepší müsli než to moje jsem ještě nejedla. Kromě tohoto müsli doporučuji i: Křupavé zapékané müsli bez přidaného tuku a cukru
Příprava je zcela jednoduchá, je třeba jen müsli sledovat v troubě a promíchávat, aby se nám nespálilo. Přidat do něj můžete cokoli podle vlastní chuti a máte také kontrolu nad množstvím přidaného sladidla. Už však samotné použití kvalitního medu je obrovským vylepšením. Množství použitých ingrediencí můžete také regulovat podle sebe a věřím, že pokud se jednou pustíte do přípravy svých vlastních, domácích zdravých fit müsli, budete je dělat stále. Obzvláště pokud máte doma milovníky sladké snídaně - jídlo má být přece chutné, ale i hodnotné pro naše tělo a zdraví.
Perfektní jsou samostatně, ale božsky chutnají i s mlékem, speciálně s rostlinnými mléky jako je kokosové či mandlové.
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 hrnku suché pohanky
- 1/4 hrnku suché quinoy (doporučuji tuto)
- 3 lžíce chia semínek (doporučuji tyto)
- 5 PL proteinového prášku (nebo sušeného mléka) (doporučuji tento)
- 3-4 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 3 lžíce jablečného pyré
- 1-2 lžíce medu (doporučuji tento)
- 1 PL vanilkového extraktu
- lze dochutit rozinkami, ořechy, kokosem (podle chuti) (doporučuji tyto)
Postup
- V míse smícháme veškeré ingredience a tuto müsli směs v tenké vrstvě rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení.
- Müsli pečeme 35-45 minut na 165 °C ovšem nezapomeneme každých 10 minut je zlehka promíchat a zkontrolovat, aby nevznikly velké slepené kusy.
- Pokud je trouba výkonnější a müsli se začíná připékat, vyndáme je již po 30-35 minutách.
- Dopečené zlatavé müsli necháme úplně vystydnout.
- Nalámeme ho na kousky, které můžeme skladovat v uzavřené nádobě.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 5 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 280 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 11 g | |
Tuky | 12 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéSnídaněBez laktózyBez vajecChia semínkaOvesné vločkyQuinoaFit snídaně s ovesnými vločkamiRecepty na fitness snack s vysokým obsahem bílkovinFit recepty s ovesnými vločkami a vysokým obsahem vlákninyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!