ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Mungo fazolky v exotické rajčatové omáčce s jasmínovou rýží

Mungo fazolky v exotické rajčatové omáčce s jasmínovou rýží

Pokud vám doma leží balíček s mungo fazolkami a docházejí vám nápady, jak je využít, připravte si tento chutný recept na mungo fazolky v exotické rajčatové omáčce s jasmínovou rýží.

U tohoto receptu se připravte na pořádnou dávku exotické chutě! V rajčatové omáčce použijeme mix exotických koření, jejichž chuť se nádherně doplňuje s jasmínovou rýží SOS Jasmine. Jasmínovou rýži používám u takových exotických receptů nejraději, případně ji střídám s rýží basmati. Určitě tuto kombinaci zkuste, můžete se těšit na příjemný chuťový zážitek.

Pokud raději máte rádi krémové omáčky, doporučuji do rajčatové omáčky přidat ke konci vaření i smetanu (ať už na vaření nebo sójovou či mandlovou), případně řecký bílý jogurt - v takovém případě už omáčku není třeba vařit. Její rajčatová chuť se více zjemní.

Mungo fazolky jsou po nutriční stránce skutečně výživné, nabízejí vysoký obsah bílkovin, vlákniny, komplexní sacharidy a také široké spektrum mikronutrientů, a to zejména vitamíny B skupiny, železo, hořčík, mangan, draslík a fosfor. Na 100 g obsahují kolem 24 g bílkovin a 16 g vlákniny. Mungo fazolky jsou také skvělé ke klíčení.

Pojďte si připravit takový chutný oběd či večeři plnou živin. Přeji vám dobrou chuť :)

Recept je z mé knihy Vegan - najdeš ji zde.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 150 g mungo fazolek
  • 400 g loupaných, sekaných rajčat (mohou být z konzervy)
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL koření garam masala
  • špetka mletého kmínu
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 3 stroužky česneku
  • cca 200 g řecký bílý jogurt nebo smetana (volitelné, na zjemnění chuti)
  • 200 g rýže SOS Jasmine
  • 1/2 ČL soli
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Mungo fazolky namočíme alespoň na dvě hodiny do vody.
  2. Potom je scedíme, propláchneme a uvaříme ve vodě doměkka (kolem 30 minut).
  3. Jasmínovou rýži propláchneme, zalijeme dvojnásobným objemem vody, osolíme s 1/2 ČL soli a uvaříme doměkka.
  4. Uvařené mungo fazolky zbavíme vody, přidáme k nim loupaná a nasekaná rajčata, koření, sůl, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku a vaříme je ještě 10 minut. Nakonec k nim můžeme přidat i smetanu či řecký jogurt ke zjemnění chutě.
  5. Mungo fazolky s omáčkou servírujeme s uvařenou rýží.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy50 minut
Vydatnost3 porce
Nutriční hodnoty /
KCal450 KCal
Sacharidy86 g
Vláknina3 g
Bílkoviny19 g
Tuky1 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu