Nejlepší fit svíčková
Toto je pro mě nejlepší svíčková, akorát v dietní a fit podobě. Jedna porce obsahuje pouze přibližně 22 g sacharidů (bez použití medu). Namísto klasického knedlíku ji podávám s květákem, ale v případě že si ji chcete vychutnat s knedlíkem, doporučuji připravit celozrnný Fit segedínský guláš s knedlíkem z celozrnné mouky . Tato fit svíčková je bohatá na bílkoviny a zároveň má málo kalorií. Při použití sójové smetany je navíc bez mléka, takže se nemusí bát ani ti z vás, kteří mají laktózovou intoleranci.
Omáčka je také díky přidanému zpěněnému medu nasládlá, což mně osobně velmi vyhovuje a tuto verzi svíčkové mám nejraději. Avšak pokud preferujete méně sladkou svíčkovou, můžete med v receptu vynechat. Výborná bude, tak či tak. Vždyť je to přece svíčková :)
Květák je skvělá náhrada za knedlík pro ty, co chtějí snížit obsah sacharidů v jídle a připravit si svíčkovou i během diety. Asi jste si už všimli, že v některých receptech nahrazuji přílohy právě květákem. Je totiž dietní, sytý, podporuje trávení a kromě jeho vysokého obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů je také skvělým pomocníkem při prevenci rakoviny tlustého střeva.
Dopřejte si svíčkovou v této zdravější, lehčí podobě. Doufám, že si tuto fit svíčkovou oblíbíte také. Určitě mi dejte vědět, pokud ji vyzkoušíte.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 1 kg hovězí svíčkové (případně můžete použít i kuřecí stehna)
- 500 g mrkve
- 200 g celeru
- 3 petržele
- 1 cibule
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL mořské soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka mletého pepře
- 1 ČL hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- 200 ml sójové smetany (případně klasické smetany na vaření nebo mléka)
- 1 PL hladké špaldové mouky (doporučuji tuto)
- 3 PL medu (volitelné) (doporučuji tento)
- 2 větší květáky
- salát
Postup
- Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na struhadle.
- Ve větším hrnci osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli až zesklovatí, pak na ní osmahneme z každé strany svíčkovou (vcelku).
- Počkáme, než maso uzavře póry a pak ho vyjmeme (přibližně 5 minut).
- K cibuli dáme následně dusit nastrouhanou zeleninu.
- Maso potřeme kořením (sůl, paprika, pepř) a dáme ho dusit zpět k zelenině, přičemž ho podléváme vodou.
- Maso se zeleninou dusíme přibližně 60 minut na mírném plameni doměkka.
- Následně maso opět vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smetanou, kterou jsme rozmíchali s hladkou špaldovou moukou.
- Do omáčky přidáme hořčici a citrónovou šťávu.
- Volitelný krok: V malém hrnci připravíme z medu karamel. Do hrnce dáme 3 lžíce medu, který podlijeme 2 lžícemi vody a za stálého míchání ho vaříme na mírném plameni do zpěnění. Takto připravený karamel přimícháme do omáčky - získá tím ještě lahodnější chuť.
- Omáčku ochutnáme a v případě potřeby ji dosolíme.
- Květák rozebereme na růžičky a uvaříme na páře.
- Po dovaření jej podáváme jako přílohu k nakrájené svíčkové a k omáčce. Jídlo můžeme doplnit i salátem.
Čas přípravy | 80 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 590 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bílkoviny | 57 g | |
Tuky | 26 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinBez laktózyBez vajecHovězí masoBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!