Nepečený banánový dort „nebíčko“
U tohoto vynikajícího dortu doslova ověříte platnost výroku „nebe v ústech“. Pro ty, kteří neradi pečou, nebo pro ty, kteří mají rádi rychlé, zdravé a chutné dezerty, je tento nepečený banánový dort jako stvořený. Tato zdravý dort je bez mouky a bez cukru, místo nich jsou v receptu použity mandle, ovesné vločky a na oslazení datle a banány.
Zdravý korpus jen z banánů, mandlí, datlí (či rozinek) a ovesných vloček nám vytvoří základ pro dort plný vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů, bez zbytečných cukrů, takže máte jistotu propojení chutných ingrediencí s ohledem na tzv. štíhlé mlsání :)
Arašídové máslo je pro mě top co se týká přírodního slazení a lahodné, krémové chuti. V kombinaci s tvarohem a datlemi vytvoří na dortu neopakovatelnou, živinami nabitou vláčnou polevu a sladkou jemnou chuť, která zcela vystihuje název tohoto receptu: nepečený banánový dort „nebíčko“.
Pokud máte rádi jemný tvaroh, lahodnou chuť arašídového másla, křupavé mandle, banány, sladké datle, bezlepkové ovesné vločky a nejlépe vše spolu najednou, určitě zkuste tento nepečený banánový dort. Doporučuji jej jako zdravý dezert například po cvičení, ale skvěle zastoupí i nutričně vyváženou sladkou snídani či svačinu.
Ingredience
- 3/4 HR mandlí (doporučuji tyto)
- 3/4 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- ½ HR datlí/sušených rozinek (doporučuji tyto)
- 1-2 PL vody
- 2 banány (můžete nahradit jiným ovocem)
- Na polevu:
- 7 datlí (doporučuji tyto)
- 2 PL arašídového/mandlového másla (doporučuji tohle)
- 150g jemného tvarohu
Postup
- Mandle spolu s ovesnými vločkami rozmixujeme v mixéru co nejvíce dohladka.
- Přidáme datle nebo sušené rozinky a mixujeme, dokud se suroviny nepropojí a nevznikne nám těsto. Pokud to jde těžko, případně je výsledné těsto příliš drobivé, přidáme do těsta ještě 1-2 lžíce vody.
- Hotové těsto natlačíme do dortové formy, případně jiné (množství surovin je vhodné na formu s průměrem 15 cm).
- Na těsto následně pokládáme nakrájené nebo rozmačkané banány.
- Polevu připravíme rozmixováním tvarohu, datlí a arašídového, případně mandlového másla v mixéru dohladka.
- Hotovou polevu natřeme na koláč a dáme jej ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin.
- Pokud se bude při krájení koláč náhodou rozpadávat, dejte ho na pár minut do mrazáku.
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 285 KCal | |
Sacharidy | 31 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 13 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyArašídové másloZdravé dezerty bez cukruDezerty s arašídovým máslemRecepty s arašídovým máslem bez cukruFitness ovesné recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!