Pečené krůtí stehno s rýžovo-brokolicovo-avokádovým pyré
Pokud vás již omrzely přílohy jako rýže a brokolice, vyzkoušejte tuto chutnou obměnu - rýžovo-brokolicovo-avokádové pyré. Spolu s pečeným krůtím stehnem tvoří zdravý a nutričně vyvážený oběd plný vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Pokud tedy ještě nevíte, co zdravého a fit byste si dnes uvařili, nemusíte hledat dál.
Krůtí maso je jedno z nejoblíbenějších ve fitness světě. Obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné a plné minerálů jako zinek, vápník, železo a také vitamín B12. Toto pečené krůtí stehno je plné chutí, a pokud jste krůtí maso ještě nezkoušeli, určitě si ho zamilujete.
Okořeňte ho podle svých představ, můžete použít česnekové koření, kurkumu, drcený kmín či pikantní papriku a dodat jídlu trochu pikantnosti. Netřeba zapomínat, že právě koření v sobě obsahují řadu zdraví prospěšných látek, které pomáhají našemu organismu bojovat s různými nemocemi, posilují imunitu, trávení a celou řadu dalších funkcí. V zemích třetího světa je koření stále využíváno jako léčivo či prevence proti různým nemocem, právě proto tam vždy najdete pořádně dochucená a na koření bohatá jídla.
Kombinace rýže s brokolicovo-avokádovým pyré je perfektní a věřím, že vám zachutná. Skvěle se hodí i k pikantnější jídlům, protože neutrální chuť avokáda a rýže je krásně doplní. Vyzkoušejte toto pečené krůtí stehno s rýžovo-brokolicovo-avokádovým pyré, určitě nebudete litovat.
Ingredience
- 1 krůtí stehno (cca 800 g)
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- koření dle chuti (česnekové, paprika, pepř, drcený kmín...)
- 1 ČL mořské soli
- 1/2 hrnku vody
- 80 g rýže (basmati, hnědá, divoká...) (doporučuji tuto)
- 1/2 avokáda
- 200 g brokolice
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 1/2 ČL soli (doporučuji tuto)
- 1/4 ČL mletého pepře
- čerstvá bazalka
Postup
- Krůtí stehno omyjeme a vložíme na pekáč.
- V malé mísce smícháme olivový olej s kořením dle chuti a solí.
- Touto marinádou potřeme stehno a to pod kůží i navrchu. Stehno podlijeme 1/2 hrnku vody.
- Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu na 200 °C.
- Poté stehno přetočíme na druhou stranu, opatrně podlijeme výpekem a pečeme dalších 40-60 minut na 180 °C.
- Délku pečení přizpůsobíme velikosti stehna, ideální by bylo změření teploty masa teploměrem.
- Maso má být měkké a odlepovat se od kosti.
- V době, kdy se peče maso si připravíme pyré.
- Rýži uvaříme v osolené vodě, přisypeme najemno nakrájenou cibuli a koření (bez čerstvé bazalky).
- V dalším kastrůlku uvaříme brokolici (zhruba 8 minut).
- Brokolici slijeme a rozmixujeme spolu s 1/2 avokáda, dvěma stroužkami česneku a čerstvou bazalkou.
- Nakonec do pyré přimícháme uvařenou rýží.
- Upečené stehno servírujeme teplé, polité výpekem a jako přílohu podáváme rýžovo-brokolicovo-avokádové pyré.
Čas přípravy | 135 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 448 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 39 g | |
Tuky | 25 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůRýžeZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeObědy a večeře s rýžíZdravé zeleninové obědy a večeřeLow carb recepty s avokádemRecepty s avokádem bez moukyFitness recepty s rýžíBezlepkové fit recepty s rýžíNízkosacharidové zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!