ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pečené krůtí stehno s rýžovo-brokolicovo-avokádovým pyré

Pečené krůtí stehno s rýžovo-brokolicovo-avokádovým pyré

Pokud vás již omrzely přílohy jako rýže a brokolice, vyzkoušejte tuto chutnou obměnu - rýžovo-brokolicovo-avokádové pyré. Spolu s pečeným krůtím stehnem tvoří zdravý a nutričně vyvážený oběd plný vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Pokud tedy ještě nevíte, co zdravého a fit byste si dnes uvařili, nemusíte hledat dál.

Krůtí maso je jedno z nejoblíbenějších ve fitness světě. Obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné a plné minerálů jako zinek, vápník, železo a také vitamín B12. Toto pečené krůtí stehno je plné chutí, a pokud jste krůtí maso ještě nezkoušeli, určitě si ho zamilujete.

Okořeňte ho podle svých představ, můžete použít česnekové koření, kurkumu, drcený kmín či pikantní papriku a dodat jídlu trochu pikantnosti. Netřeba zapomínat, že právě koření v sobě obsahují řadu zdraví prospěšných látek, které pomáhají našemu organismu bojovat s různými nemocemi, posilují imunitu, trávení a celou řadu dalších funkcí. V zemích třetího světa je koření stále využíváno jako léčivo či prevence proti různým nemocem, právě proto tam vždy najdete pořádně dochucená a na koření bohatá jídla.

Kombinace rýže s brokolicovo-avokádovým pyré je perfektní a věřím, že vám zachutná. Skvěle se hodí i k pikantnější jídlům, protože neutrální chuť avokáda a rýže je krásně doplní. Vyzkoušejte toto pečené krůtí stehno s rýžovo-brokolicovo-avokádovým pyré, určitě nebudete litovat.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 1 krůtí stehno (cca 800 g)
  • 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • koření dle chuti (česnekové, paprika, pepř, drcený kmín...)
  • 1 ČL mořské soli
  • 1/2 hrnku vody
  • 80 g rýže (basmati, hnědá, divoká...) (doporučuji tuto)
  • 1/2 avokáda
  • 200 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 1/2 ČL soli (doporučuji tuto)
  • 1/4 ČL mletého pepře
  • čerstvá bazalka
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Krůtí stehno omyjeme a vložíme na pekáč.
  2. V malé mísce smícháme olivový olej s kořením dle chuti a solí.
  3. Touto marinádou potřeme stehno a to pod kůží i navrchu. Stehno podlijeme 1/2 hrnku vody.
  4. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu na 200 °C.
  5. Poté stehno přetočíme na druhou stranu, opatrně podlijeme výpekem a pečeme dalších 40-60 minut na 180 °C.
  6. Délku pečení přizpůsobíme velikosti stehna, ideální by bylo změření teploty masa teploměrem.
  7. Maso má být měkké a odlepovat se od kosti.
  8. V době, kdy se peče maso si připravíme pyré.
  9. Rýži uvaříme v osolené vodě, přisypeme najemno nakrájenou cibuli a koření (bez čerstvé bazalky).
  10. V dalším kastrůlku uvaříme brokolici (zhruba 8 minut).
  11. Brokolici slijeme a rozmixujeme spolu s 1/2 avokáda, dvěma stroužkami česneku a čerstvou bazalkou.
  12. Nakonec do pyré přimícháme uvařenou rýží.
  13. Upečené stehno servírujeme teplé, polité výpekem a jako přílohu podáváme rýžovo-brokolicovo-avokádové pyré.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy135 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal448 KCal
Sacharidy12 g
Vláknina5 g
Bílkoviny39 g
Tuky25 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu