Špenátový dip s pohankovými krekry
Máte rádi špenát? V tom případě si na tomto zeleném špenátovém dipu určitě pochutnáte. Špenátový dip se skvěle doplňuje s výbornými pohankovými krekry, které jsou připraveny z pohankové a mandlové mouky. Tento dip si můžete klidně připravit na snídani, večeři či jako zajímavé pohoštění pro hosty.
Tento zdravý dip ze špenátu je nejen chutný, ale zároveň i sytý a výživný. Už jedna porce špenátového dipu s krekry je velmi bohatá na vitamíny A, C, E, B6, B2 a minerály jako vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor a zinek. Určitě se vyplatí jej vyzkoušet, minimálně kvůli těmto benefitům a jeho skvělé chuti.
Recept na low carb pohankové krekry však určitě využijete i při jiných příležitostech. Hodí se i jako výživný snack na každodenní chroupání, na túry nebo si je můžete potřít oblíbenou pomazánkou a dopřát si je k snídani. Nejraději do nich přidávám i rozmarýn, který je krásně provoní a získají díky němu pronikavou chuť. Celý recept je velmi jednoduchý na přípravu a jeho výsledek potěší snad všechny milovníky zdravého stravování. Jídlo je syté a bohaté na vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky, zatímco si udržuje poměrně nízký obsah sacharidů.
Pokud hledáte zajímavý recept na zpestření svých večeří, tento zdravý špenátový dip může být právě jedním z nich.
Ingredience
- Na krekry:
- 1 hrnek mandlí (nebo mandlové mouky) (doporučuji tuto)
- 3/4 hrnku pohankové mouky (doporučuji tuto)
- 1 vejce
- 2-3 PL vody
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetka sušeného česneku
- špetka mletého pepře
- špetka mleté papriky
- rozmarýn (volitelné)
- Na dip:
- 300 g mraženého špenátu
- 4 PL řeckého jogurtu
- 1/2 avokáda
- 30 g hrášku
- 30 g sýru feta (případně jiného)
- 2 PL citronové šťávy
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 ČL cibulového koření
- 1 ČL sušeného česneku
Postup
- Mandle rozmixujeme najemno.
- V misce je smícháme se zbylými surovinami na krekry.
- Vzniklé těsto vložíme mezi dvě vrstvy papíru na pečení a vyválíme na tenko.
- Čím bude těsto tenčí, tím budou krekry křupavější (doporučuji vyválet na 2-3 mm).
- Pomocí ostrého nože nakrájíme rozválené těsto na čtverce či trojúhelníky.
- Bez toho, abychom těsto od sebe zcela oddělovali, dáme péct na 15 minut na 180 °C.
- Po dopečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a teprve nyní krekry oddělíme od sebe.
- Pomalu rozmrazíme špenát v hlubší pánvi či kastrůlku na středním plameni. Když se z něj odpaří voda, odstavíme z plamene.
- Přidáme do něj rozmačkané avokádo, jogurt a postupně i ostatní ingredience na dip a vše promícháme.
- Dip můžeme dochutit podle vlastních zkušeností.
- Servírujeme s upečenými krekry.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 234 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 10 g | |
Tuky | 14 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéSnídaněAvokádoSnídaně bez mouky a lepkuSnídaně s avokádemRecepty na fitness snack s vysokým obsahem bílkovinSnack bez lepkuRecepty s avokádem a vysokým obsahem bílkovinFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!