Thajské stir-fry s bazalkou (Pad kra prao)
Pad kra prao je jedno z nejpopulárnějších thajských jídel. Jeho název znamená „pražené maso s bazalkou” a je to jednoduchý a chutný recept, který si připravíte do půl hodiny. V tomto případě, ve fit verzi.
Thajské stir-fry s bazalkou si získá všechny nadšence rychlých exotických jídel. Hlavní složkou Pad keře prao je maso, nejčastěji hovězí nebo vepřové – my použijeme hovězí mleté maso. Klíčovou ingrediencí, která dává tomuto jídlu jeho charakteristickou chuť a aroma, je čerstvá thajská bazalka. Pokud umíte sehnat thajskou verzi bazalky, určitě použijte tu, pokud ne, vystačíte si i s klasickou bazalkou. Chutě masa obalené v bazalce se krásně doplňují s aromatickou jasmínovou rýží SOS.
Pokud ještě doma nemáte zásobu sójové, ústřičné a rybí omáčky, určitě doporučuji pořídit si je, nejen kvůli tomuto receptu. Pokud jste totiž fanoušky thajské kuchyně, v zásobě se vám sejdou i při dalších receptech (na mé stránce jich už naleznete několik). Tyto omáčky jídlo úžasně dochutí a seženete ve všech větších, ale i menších supermarketech – hledejte v asijském koutku.
Pad kra prao se podává s jasmínovou rýží a volským okem.
Ingredience
- 250 g mletého hovězího masa (s nižším podílem tuku)
- 100 g rýže SOS Jasmine
- 250 ml vody
- 1/2 ČL soli
- 2 vejce
- 30 g bazalky (ideální thajské)
- 1,5 PL olivového nebo sezamového oleje
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL rybí omáčky
- 2 PL ústřičné omáčky
- 1 velká cibule
- 3 PL chilli omáčky (nebo špetka chilli koření)
- 3 stroužky česneku
Postup
- Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili co nejvíce škrobu, a poté ji v hrnci zalijeme s 250 ml vody.
- Přidáme 1/2 lžičky soli a vaříme ji pod pokličkou na slabším plameni doměkka (přibližně 15 minut). Po uvaření necháme rýži odstát pod pokličkou 5-10 minut, aby se zrnka mohla pěkně oddělit a absorbovat vodu.
- Ve woku nebo větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli do sklovita.
- Přidáme prolisované stroužky česneku, mleté maso a smažíme ho za stálého míchání na silném plameni přibližně 3 minuty, dokud maso nezbledne.
- Potom přidáme všechny zbylé suroviny kromě bazalky, párkrát promícháme, plamen ztišíme a za častého míchání restujeme ještě 5 minut.
- Potom přidáme bazalku v celku (nemusíme ji sekat), promícháme a maso restujeme ještě přibližně 5 minut za občasného míchání.
- Mezitím si na pánvi připravíme vajíčka na styl volského oka. Pánev doporučuji předem lehce postříkat olejem.
- Hotové maso podáváme s uvařenou rýží a volským okem.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 612 KCal | |
Sacharidy | 56 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 40 g | |
Tuky | 25 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Obědy a večeřeBez lepkuBez ořechůRýžeBezlaktózové recepty na obědy a večeřeObědy a večeře s rýžíOběd a večeře s hovězím masemHovězí maso - fitness recepty s vysokým obsahem bílkovinBezlepkové recepty s hovězím masem bez moukyFitness recepty s rýžíBezlepkové fit recepty s rýžíFitness recepty s vejci a vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!