Výborné kuřecí rizoto se špenátem
Pokud hledáte recept na chutné rizoto s kuřecím masem, právě jste jeden našli. Toto fit** kuřecí rizoto se špenátem** je jedno z nejlepších, jaké jsem kdy jedla. Navíc potěší i jeho vysoký obsah bílkovin (35 g na porci) a nižší obsah kalorií.
Rizoto je perfektní volbou, pokud nestíháte, nebo se vám nechcete trávit spoustu času v kuchyni. Lze ho jednoduše připravit za pár minut, v 1 hrnci, zvládne ho tak každý začátečník v kuchyni. I přesto, že v něm nenajdete žádný sýr, je toto fit rizoto krásně krémové. Trik spočívá v pomalém vaření rýže ve větším množství tekutiny, na slabším plameni. Pokud byste chtěli rizotu dodat ještě výraznější chuť, místo vody můžete klidně použít zeleninový vývar, mléko však nevynechávejte.
Doporučuji připravit ho s hnědou rýží, která má více vlákniny a bílkovin a nižší glykemický index než klasická rýže, avšak použít lze jakoukoli jinou rýži, podle vlastních preferencí. Do rizota můžete v případě zájmu přidat i žampiony a kukuřici.
Vyzkoušejte toto chutné kuřecí rizoto na oběd nebo večeři, určitě si ho oblíbíte.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 2 HR hnědé rýže (doporučuji tuto)
- 200g čerstvého špenátu
- 3 PL másla
- 1 cibule
- 4 HR vody
- 1 HR mléka
- 2 ČL mořské soli
- 1/3 ČL mletého pepře
- 1/2 ČL česnekového koření
- kousek koriandru
- kukuřice (volitelné)
- žampiony (volitelné)
Postup
- Rizoto můžeme připravit ve woku, v nepřilnavém hrnci nebo v hluboké pánvi. Celé rizoto připravíme jen v jednom z těchto náčiní.
- Do hrnce dáme 3 lžíce másla a necháme ho rozpustit.
- Na rozpuštěném másle opražíme nadrobno nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a zamícháme.
- Maso podlijeme 1 hrnkem vody a necháme dusit zhruba 10 minut.
- Potom k němu přidáme umytý špenát a mícháme, dokud špenát neztratí objem.
- Pokud chcete, přidejte teď do rizota i kukuřici a nakrájené žampiony.
- Následně do hrnce přidáme rýži spolu se zbylými 3 hrnky vody a 1 hrnkem mléka.
- Osolíme, okořeníme, promícháme a vaříme, dokud rýže nenasaje všechnu vodu.
- Rizoto kontrolujeme a občas ho promícháme, aby se nepřipálilo a pokud je třeba, přidáme ještě trochu vody.
- Rýže má být na konci měkká a mírně lepivá.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 356 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 35 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůKuřecí masoRýžeZeleninaObědy a večeře s rýžíZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeFitness recepty s rýžíBezlepkové fit recepty s rýžíNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!