ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Vynikající pyré z dýně a petržele s pikantní čočkou

Vynikající pyré z dýně a petržele s pikantní čočkou

Pikantní čočka s pečenou petrželí a dýňovým pyré absolutně okouzlí vaše chuťové pohárky. Kombinace výrazných chutí pečené zeleniny spolu s pikantním tónem čočky je skvělá, zejména v chladných dnech zahřeje tělo i srdce. Toto chutné a výživné jídlo je plné vlákniny, bílkovin a vitamínů, které pozitivně prospějí vašemu tělu. Pokud hledáte výjimečný recept na oběd, který ocení i vegani, pyré z dýně a petržele s pikantní čočkou musíte vyzkoušet.

Sladký tón dýně se pečením ještě více zvýrazní a pečená petržel dodá jídlu fantastické aroma a chuť. Tím, že petržel, cibuli i česnek pečeme ve slupce, zachováme jejich chutě a šťavnatost. Už při čištění se budete těšit na výsledek. Spolu s kari, kurkumou, koriandrem, kmínem, zázvorem a kokosovým mlékem vznikne hladké a lahodné pyré plné chutí. Kokosové mléko doporučuji použít z plechovky, použijete-li to z krabice, pyré nebude dostatečně krémové.

Sladkost dýňového pyré se dokonale pojí s horkou pikantní čočkou. Pokud jste fanouškem indických jídel a koření, tato čočka vás rozhodně nadchne. Díky čočce je jídlo bohaté na široké spektrum mikronutrientů i vlákniny. Také je dobrým rostlinným zdrojem bílkovin. Jídlo máte hotové za hodinku a je skutečně jednoduché na přípravu.

Tento recept je dalším chytrým a chutným způsobem, jak zakomponovat více luštěnin do svého jídelníčku. Určitě tento fit recept s čočkou vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak vám chutnalo.

1 hrnek = 250 ml

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 1 dýně
  • 2 petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1 PL čerstvého mletého zázvoru
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1 ČL kari koření (doporučuji toto)
  • 1/2 ČL kurkumy (doporučuji tuto)
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 125 ml plnotučného kokosového mléka (doporučuji tohle)
  • Na čočku:
  • 250 g suché hnědé čočky (doporučuji tuto)
  • 2 hrnky (500 ml) vody
  • 1/2 hrníčku nakrájených rajčat v konzervě se šťávou
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 sušené nakrájené chilli
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL garam masala (doporučuji toto)
  • 3/4 ČL kajenské papriky
  • 3/4 ČL červené papriky
  • sůl a pepř (podle chuti)
  • 2 PL čerstvé petrželky
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Čočku necháme namočenou ve vodě.
  2. Dýni nakrájíme na plátky a vyjmeme z ní jadérka. Poklademe ji na plech pokrytý pečicím papírem a potřeme troškou olivového oleje. Pečeme 25-30 minut.
  3. Mezitím pořádně omyjeme petržel, cibuli a česnek i se slupkou - nečistíme je. Přidáme je na pekáč k dýni a pečeme dalších 20 minut.
  4. Po vychladnutí vydlabeme dýni a odstraníme slupku z cibule, česneku i petržele.
  5. Zeleninu vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujeme dohladka.
  6. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme zázvor, kmín, kari koření, kurkumu a koriandr přibližně minutu.
  7. Přidáme rozmixovanou zeleninu a zalijeme kokosovým mlékem. Dusíme celkem 5 minut.
  8. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  9. Čočku scedíme a přemístíme do hrnce. Podlijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
  10. Mezitím na pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme česnek. Po minutě přidáme chilli, kmín, garam masala, kajenskou papriku, mletou papriku a chvilku osmahneme.
  11. Přidáme nakrájená rajčata z konzervy a čočku. Na mírném ohni dusíme 20 minut.
  12. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  13. Čočku podáváme spolu s dýňovým pyré a posypeme čerstvou petrželkou.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy60 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal430 KCal
Sacharidy35 g
Vláknina20 g
Bílkoviny23 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu