Zdravé domácí kokosovo-čokoládové cereálie
Sladké cereálie se obecně nepovažují za nejlepší start do nového dne. Ale věděli jste, že si můžete cereálie připravit i doma, ve zdravé a dietnější verzi?
Vyzkoušejte tyto chutné křupavé domácí cereálie s kokosem a čokoládovými kousky, vyrobené z celozrnné mouky a ovesných vloček. Oproti kupovaným cereáliím obsahují mnohem méně cukru, tuku a žádné suroviny, které by tam být neměly. Navíc v nich najdete i více vlákniny.
Jejich vůně bude během pečení zpříjemňovat celý váš domov. Tyto domácí cereálie jsou nejen zdravé, jsou i nutričně hodnotné a pochutná si na nich jistě celá rodina. Cereálie jsou jednoduché na přípravu a také nenáročné na suroviny - budete jich potřebovat pouze několik.
Nahraďte komerční cereálie touto zdravější variantou, která vám určitě dodá hodnotnou energii na ráno. Dopřejte si je s mlékem, jogurtem, jablečným pyré nebo jen tak, samostatně.
V případě, že byste si je chtěli udělat ještě zdravější a dietnější, můžete nahradit třtinový cukr například stejným množstvím xylitolu nebo stévie.
Ozvláštněte své ráno a připravte si tyto skvělé domácí cereálie.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 1 HR celozrnné mouky (doporučuji tuto)
- 1,5 HR jemných ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 HR jablkového pyré
- 3-4 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 HR třtinového cukru
- 1 vejce nebo 1 PL mletých lněných semínek smíchaná s 3 PL vody
- vanilkové aroma
- 3 PL kokosu (doporučuji tento)
- rozinky/čokoládové kousky (70%+) (podle chuti) (doporučuji tuto)
Postup
- V misce spolu smícháme mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidáme ostatní suroviny kromě rozinek, čokolády, kokosu a pořádně promícháme. Nejlepšího výsledku dosáhneme, pokud dáme směs do mixéru a promixujeme ji dohladka. (doporučuji tento) Následně přidáme kokos, rozinky a kousky čokolády.
- Z těsta vytvarujeme delší, co nejtenčí válečky – čím tenčí váleček se vám podaří, tím křupavější cereálie budou.
- Takto udělané válečky dáme do mrazáku na 5-10 minut.
- Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
- Válečky vyndáme z mrazáku a nožem nakrájíme na malé kousky – opět, čím menší, tím křupavější budou.
- Takto nasekané kousky uložíme na papírem vyložený plech a dáme péct do trouby na 190 stupňů na 10-15 minut, v závislosti od velikosti cereálií. Cereálie jsou hotové, když začnou hnědnout.
- Úplně nejchutnější jsou vychlazené po dopečení, ale výborné jsou i následující den.
- Cereálie uskladněte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 5 dní.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 290 KCal | |
Sacharidy | 44 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VeganskéSvačinaBez ořechůKokosSnídaně bez laktózyVeganské snídaněSnídaně bez vajecVegan snackOvesné recepty bez laktózyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!