Zdravé marcipánové kuličky v čokoládě
Výborné a zdravé marcipánové kuličky v tenké čokoládové vrstvě, kterým určitě neodoláte. Je to zdravý dezert z hodnotných surovin, který padne vhod i jako vánoční dobrota. Pokud milujete chuť marcipánu v čokoládě stejně jako já, určitě vyzkoušejte tuto zdravou variantu bez rafinovaného cukru.
Tento nepečený dezert je jednoduchý a rychlý na přípravu, zvládne jej každý začátečník. Dopřát si ho mohou také celiaci, protože je bez lepku. Jedna kulička obsahuje až 20 % DDD vitamínu E, manganu a 10 % DDD hořčíku a mědi. Pokud byste tyto marcipánové kuličky chtěli připravit ve fitness verzi, můžete do receptu přidat proteinový prášek (nejlépe vanilkový), díky čemuž v nich navýšíte obsah bílkovin. Hořká čokoláda na polevu vždy rozehřeji spolu s kokosovým olejem, díky čemuž se s ní bude pracovat mnohem snadněji a výsledkem bude perfektně hladká vrstva čokolády.
Víte, jak si můžete jednoduše oloupat mandle?
Mandle můžete zbavit slupky velmi jednoduše. V hrnci necháme přejít vodu varem a následně do ní nasypeme mandle. Necháme je povařit ve vroucí vodě přesně 1 minutu, přecedíme a opláchneme studenou vodou, osušíme utěrkou a nakonec je jednoduše zbavíme slupky. Není to ani moc časově náročné, po několika kouscích vám to už určitě půjde od ruky.
Přesvědčte se, jak jednoduché je připravit si zdravý domácí marcipán s medem.
Ingredience
- 2 hrnky loupaných mandlí* (lze i mandlová mouka) (doporučuji tuto)
- 2-3 PL medu (doporučuji tento)
- 1-2 PL vody
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 odměrky vanilkového proteinu (volitelné) (doporučuji tento)
- na polevu:
- 30 g tmavé čokolády (doporučuji tuto)
- 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Rozmixujeme všechny suroviny dohladka.
- Začneme se dvěma lžícemi medu a jednou lžící vody.
- Pokud se nám zdá hmota příliš tuhá a méně sladká, přidáme další lžíci medu a vody.
- V případě, že chcete v kuličkách zvýšit množství bílkovin, přisypte také 1/2 odměrky vanilkového proteinu a oloupané mandle (lze použít i mandlovou mouku).
- Ze vzniklé marcipánové hmoty tvarujeme kuličky.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s lžičkou kokosového oleje a zamícháme.
- Marcipánové kuličky obalíme v rozehřáté čokoládě a uchováváme je v uzavíratelné nádobě.
- Uložíme je alespoň na 5 hodin do lednice, aby kuličky dostatečně ztuhly.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 20 kuliček |
Nutriční hodnoty / 1 kulička | ||
KCal | 90 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 7 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéZdravé dezertyBez laktózyBez vajecFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez mouky a lepkuRecepty na fitness snack s vysokým obsahem bílkovinSnack bez lepkuFitness vánoční receptyVánoční recepty bez moukyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!